Makro: Japonsko by mělo snížit veřejný dluh na udržitelnou úroveň, MMF

19.07.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Japonsko musí přijmout razantní a dlouhodobé fiskální opatření ke snížení veřejného zadlužení na více udržitelnou úroveň a zároveň zajistit...

...dostatečnou podporu pro probíhající zotavení, uvedl Mezinárodní měnový fond. V prohlášení zveřejněném po uzavření Článku IV konsultace s Japonskem výkonná rada MMF konstatovala, že fiskální opatření by se mělo zaměřit na postupné zvyšování spotřební daně, podporované úplnou daňovou reformou a limity na na straně výdajů.

“Zavedení stropu pro veřejný dluh by mohlo posílit důvěryhodnost fiskálních konsolidačních plánů,“ uvedl MMF. Ředitelé MMF považují uvolněnou měnovou politiku Bank of Japan jako vhodnou a vítají další opatření v boji s deflací a na podporu růstu. Doporučují prodloužit mimořádná opatření na podporu likvidity. Zdůrazňují, že vzhledem k rostoucí nejistotě bude mít jasná komunikace zásadní význam.

MMF předpokládá v roce 2010 růst japonské ekonomiky o 2,4%, který pravděpodobně zpomalí ve druhém pololetí ukončením stimulačních opatření a exportní poptávky. Pro rok 2011 MMF odhaduje růst Japonska o 1,8%. Inflace se bude pohybovat v kladných hodnotách teprve ke konci fiskálního roku 2011. Hluboká recese a fiskální odezva prohloubila v roce 2009 deficit rozpočtu Japonska na 10,25% HDP. Celkový veřejný dluh dosahoval 110% HDP a byl jedním z nejvyšších mezi rozvinutými ekonomikami.

Bank of Japan v červenci ponechala úrokové sazby beze změny a aktualizovala odhad růstu a inflace. Pro fiskální rok 2010 začínají v dubnu očekává růst reálné ekonomiky o 2,6%, výrazně vyšší než 1,8% projektovaný v dubnu. Pro rok 2011 BOJ odhad růstu snížila o 0,1% na 1,9%. Odhad CPI zvedla pro rok 2010 z -0,5% na -0,4%, pro příští rok ponechala projekci inflace beze změn na +0,1%.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE