Sójový šrot long

23.07.2010 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Zemědělské komodity zažívají v posledních dnech prudký růst. Většina komodit ze sektoru obilnin a olejnin se může pochlubit silným momentem a několikatýdenními maximy. Sójový šrot je jednou z nich.

Technická analýza naznačuje další možný vzestup ceny. Vytvořil se velmi silný support, který komodita několikrát otestovala a neprorazila. Nyní naopak vyrazila vzhůru. Z pohledu fundamentů podporuje komoditu nízký poměr zásob ku spotřebě a především neustále se zvyšující poptávka po mase ve světě. Do hry vstupuje i faktor nejistoty v podobě počasí, které může velmi negativně ovlivnit úrodu sóji, což by se projevilo i na nabídce sójového šrotu. V horizontu 3-6 měsíců by cena mohla pokračovat v růstu.

Faktory podporující růst ceny sójového šrotu

  1. Technická analýza
  2. Nízké zásoby ve světě
  3. Zvyšující se celosvětová poptávka po mase
  4. Počasí

Možná rizika

  1. Klesající poptávka po mase – Snižující se poptávka po mase by způsobila nižší spotřebu sójového šrotu, který se využívá primárně při výkrmu.
  2. Nečekaně vysoká produkce sóji – Vyšší než očekávaná produkce sóji by mohla dostat pod tlak celý sojový komplex. Příčinou může být například příznivé počasí.
  3. Prudký růst poptávky po sojovém oleji – Prudký růst poptávky po sojovém oleji by vedl k jeho větší produkci, což by zvýšilo i nabídku sojového šrotu na trhu.
  4. Posilování dolaru – Posílení americké měny je nepříznivou zprávou pro komodity jako celek. Sojový šrot by nebyl výjimkou.

Kompletní analýza ke je stažení níže...

Autor článku

Petr Čermák  

Články ze sekce: INVESTICE