Podílový list můžete najít i pod stromečkem

10.12.2002 | , Finance.cz
INVESTICE


Podílový list otevřeného podílového fondu je velice snadné nejen koupit, ale i prodat. Tak se stává čím dál častěji, že se pod vánočním stromečkem objeví tenká velká obálka a v ní listinná podoba podílového listu...

Dárkové šeky jsou již několik let populárním a oblíbeným vánočním dárkem. Šeky nabízí obchodní domy, prodejní řetězce i malé soukromé obchody. Princip je jednoduchý. Když chceme někoho obdarovat, ale neznáme jeho vkus, jeho oblíbenou barvu apod. je lepší koupit v daném obchodě dárkový šek a obdarovaný si pak sám vybere v obchodě co se mu nejvíce líbí.

Podobně můžeme naše blízké obdarovat podílovým listem. Proč ne. Vždyť je to krásný dar a rozhodně to bude pro obdarovaného překvapení. A jak to technicky provést? Musíme si vybrat fond, který emituje podílové listy "na doručitele". To nám zaručí, že ten kdo takový dar dostane, bude moci sám svobodně uvážit, jak a kdy podílový list prodat.

Jednoduše, rychle, efektivně
Uvažujeme situaci, že už jste si vybrali fond a všechny ostatní informace máte zjištěné. Nebudeme konkrétně hovořit o jednom fondu, situace může být někdy trošičku odlišná, obecně ale platí, že:

  1. K nákupu stačí navštívit prodejní místo fondu, nebo si pozvat investičního poradce
  2. Nutný je občanský průkaz a především:
  3. Účet ve středisku cenných papírů

To je vše. Opravdu je to jednoduché. Podílové listy tedy jednoduše nakoupíte na základě smlouvy o prodeji podílových listů. Smlouvu můžete uzavřít např. na pobočce banky, kde ihned složíte hotovost na přepážce a podílové listy vám budou připsány na Váš účet ve středisku cenných papírů. Cena (resp. počet) PL se určí podle aktuálního kurzu. Na účet Vám tak bude připsán určitý počet PL a ten Vám již zůstane.

Pokud koupíme podílové listy na doručitele, dostaneme je přímo na přepážce zprostředkující banky.

A jak je to se zpětným odkupem?
Zde je situace obdobně snadná. Stačí s podílovým listem zajít na přepážku a požádat o zpětný odkup. Pozor ale na daňovou povinnost. Pokud cenný papír držíme déle než 6 měsíců, pak z kapitálového výnosu neplatíme daň z příjmů! To nám říká §4, odstavec 1, písmeno w citovaného zákona. Takže prodej podílového listu doporučujeme nechat až na letní měsíce (to bude více než 6 měsíců od nákupu).  Pokud jste jejich majiteli déle než půl roku, ušetříte na daních! V některých případech u podílových fondů je snížena o tzv. výstupní poplatek. Vybírejte proto mezi fondy pečlivě!

Nebojte se o letošních svátcích vyzkoušet něco nového, neobvyklého. Obdarujte své nejbližší netradičním dárkem. Situace na kapitálových trzích právě nyní nahrává investicím!

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE