Forex: Zaostřeno na FX

27.07.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Po vydařeném minulém týdnu pokračoval kanadský dolar ve svém růstu také včera. Na páru s americkým dolarem v pondělí dokázal zpevnit o 0,4 % a dostat...

...se k ceně 1,0320 USD/CAD. Co stojí za jeho růstem? V první řadě je to poměrně zdravá ekonomika (relativně k ostatním zemím G7), která v posledních měsících vykazuje jasné znaky ekonomického oživení. Kanadský HDP by měl letos růst v roce 2010 o 3,6 %, na což začíná reagovat také kanadská centrální banka, která v minulých dvou měsících zvýšila úrokové sazby o půl procenta na 0,75 %. Vyšší sazby zvyšují také atraktivitu kanadské měny a vidina jejich dalšího růstu (do konce roku možná o dalšího půl procenta) je jednoznačně jedním z faktorů, který kanadské měně dláždí cestu k dalším ziskům. Druhým faktorem je poměrně dobrý stav kanadských veřejných financí. Po pěti letech rozpočtových přebytků v roce 2009 sice skončil kanadský rozpočet v roce 2009 v deficitu 4,8 %, již v tomto roce by však měl deficit klesnout na 2,9 % a v příštím na 1,6 %. Něco takového je například v řadě evropských zemí zcela nemyslitelné, a proto například dokázal kanadský dolar zpevnit v tomto roce na páru s eurem o 12,7 %. Silnější byl proti euru za stejné období z hlavních měn pouze japonský jen (+17,7 %).

Bude-li obchodování na i nadále pokračovat v prázdninovém – ne příliš aktivním – duchu, může to být právě kanadská měna, která bude s postupného útlumu rizikové averze těžit. A to alespoň do doby, než začnou na trhy znovu doléhat problémy Evropy, případně obavy z hlubšího útlumu americké ekonomiky.

Zajímavou je také situace na měnovém páru USD/CAD z pohledu technické analýzy. V poslední době jsme totiž svědky formování ukázkové trojúhelníkové formace, jejíž prolomení na spodní straně může být pro řadu obchodníků důležitým signálem k dalším nákupům kanadské měny.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE