Makro: Některé americké banky potřebují více kapitálu, MMF

02.08.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Americký finanční systém je stále v ohrožení, menší instituce budou potřebovat více kapitálu k tomu aby přežily budoucí finanční šoky, varoval v...

...pátek Mezinárodní měnový fond. Hodnotící zpráva finančního systému USA uvedla, že americký bankovní systém je celkově stabilní, avšak stále má oblasti zranitelnosti. V případě nepříznivých hospodářských podmínek by menší bankovní ústavy potřebovaly navýšit kapitál o 32 miliard dolarů.

“Některé instituce mohou v případě zhoršení makroekonomických ukazatelů čelit zátěži s ohledem na zpožděné dopady hospodářského poklesu a kvalitu úvěrů, regulačních požadavků na výši základního kapitálu a pokračující úpravy na více udržitelnou úroveň pákového efektu. I mírně nepříznivý ekonomický scénář může oblastní a menší americké banky vykolejit,“ uvádí MMF.

Zpráva rovněž dodává, že k úplnému zotavení americké ekonomiky bude nutné další stimulační opatření, protože tempo růstu stále zaostává za historickými standardy. MMF proto americké vládě doporučuje, aby zvážila odklad zpřísnění fiskální politiky. Největší světová ekonomika rostla v druhém letošním čtvrtletí o 2,4%, po revidované expanzi 3,7% v prvním čtvrtletí, uvedl předběžný odhad ministerstva obchodu. Výsledek zaostal za očekáváním, většinový konsenzus předpokládal 2,5% expanzi.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE