Fondy? Akcie? Dluhopisy? Poradíme, kam teď investovat

18.12.2002 | , Finance.cz
INVESTICE


S koncem kalendářního roku je čas bilancování a sčítání zisků a ztrát. Uzavírá se účetnictví firem, uzavírají se i soukromé rodinné účty, utrácí se poslední peníze firem i institucí, optimalizuje se daňová zátěž. Je vhodná doba na investice?

Podílové fondy v letech 2001 a 2002 - jako na houpačce
S koncem roku bude jistě zajímavé se podívat, kam všude jsme investovali volné finanční prostředky a kde na poslední chvíli investovat ještě můžeme. V roce 2002 zažily obrovský boom podílové fondy. Zatímco v roce 2001 ve srovnání s rokem 2000 majetek ve fondech sdružených v UNISu (Unie investičních společností sdružující na konci listopadu 2002 77 fondů deseti řádných členů) poklesl především díky obrovskému odlivu peněz ze smíšených podílových fondů ze 76,1 mld. Kč na 64,2 mld. Kč, tedy o více než 15%, rok 2002 bude pro fondy více než úspěšný. Už na konci listopadu fondy disponovaly s majetkem v hodnotě téměř 100 (!) mld. Za celý rok 2002 se dá předpokládat růst o slušných 65 % na přibližně 105 mld. Zásluhu na tom mají fondy dluhopisové, akciové ale i smíšené. V letošním roce se obnovila důvěra drobných střadatelů v podílové fondy. Velkou roli hraje jednak mnohem větší informovanost veřejnosti o výhodách, nevýhodách a rizikovosti investice, ale také mohutné přesuny peněz z termínovaných vkladů na přece jen poněkud výnosnější fondy.

Národní banka působila prorůstově
Propad úročení a tedy výnosnosti termínovaných vkladů jde na vrub ČNB, která v průběhu roku několikrát snížila hlavní úrokové sazby na současně platnou 2,75 (repo sazba). Snižování sazeb Národní bankou bylo však nutné kvůli stimulaci podniků k půjčkám, a tím i k investicím. Snížení sazeb totiž v konečném důsledku znamená nejen snížení úročení vkladů, ale i snížení úročení úvěrů a to je samozřejmě žádoucí. Pocítí to nejen podniky, ale také klienti hypotečních bank. Tím se výrazným způsobem také rozhýbal trh hypotečního bankovnictví a tím i výstavby bytů a domů. Dnes jsou úroky z úvěrů na tak nízké úrovni, že další výrazné snižování nelze očekávat. Zbývá tedy odstranit poslední překážku a tou je psychologická bariéra a strach ze zadlužení. Češi mají k dlouholetého zadlužování strach a představa splátek několik tisíc korun měsíčně po dobu i 15ti let je pro mnohé z nás děsivá. Motivem pro zlepšení je ovšem vidina vlastního a kvalitního bydlení. To mnohé z nás přesvědčí.

Sleduje se především dlouhodobá výkonnost
To jsme poněkud odbočili od podílových fondů. Příliv peněz v roce 2002 a tím zvyšování majetku je jedna věc, druhou je ale výkonnost fondů. Dříve než se rozhodneme investovat do konkrétního fondu, byť renomovaného správce, musíme znát jeho dlouhodobou výkonnost, resp. dokázat odhadnout výkonnost v budoucnosti. Zatímco výkonnost dluhopisových fondů je v letošním roce kladná a pohybuje se od 4 do 8 procent, výkonnost fondů akciových z UNISu je ve všech případech (až na jedinou výjimku) záporná od -11 do -56% (!). To je způsobeno především špatnou situací na akciovém trhu, kde drtivé propady firem táhnou celé indexy dolů. Vhodnější by bylo použít "táhly dolů", protože v říjnu a listopadu nastala změna trendu a např. americké akciové indexy zaznamenaly mnohatýdenní růsty.

Je čas na akciové instrumenty?
V této změně trendu je nutno vidět příležitost. Hospodářská situace ekonomicky silných zemí (USA, Německo, Japonsko,…) se zlepšuje, výkonnost a výhledy do budoucna jednotlivých firem se také ukazují jako dobré. Mnoho analytiků předpovídá změnu trendu v trvalý růst. Proto na konci roku 2002 můžeme směle a s odvahou investovat i do instrumentů akciových, nebo alespoň v dlouhodobém horizontu do instrumentů indexových (certifikáty, akcie) a využít tak levných nákupů k pozdější realizaci zisku. Vždy ale musíme mít na paměti poučku investora: Výnosy minulé nejsou zárukou výnosů budoucích!

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE