Pád dolaru pokračuje. Potrvá i do dalších měsíců?

11.08.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Americký dolar za sebou má jeden z nejhorších měsíců za poslední rok. Po prudkém růstu z první poloviny roku, totiž část ze svých vysokých ztrát odevzdal a tak jen během července ztratil na páru s eurem 5,8 % ze své hodnoty, zatímco k libře zeslábl o 5,2 %.

V pozvolném slábnutí navíc pokračoval také začátkem srpna. Jaké jsou důvody změny sentimentu a může tento trend pokračovat i do dalších měsíců?

Devizový trh je zvláštním kolbištěm, kde mezi sebou jednotlivé měny soutěží o titul té nejméně slabé měny. Každá ze světových měn totiž vytrvale a dlouhodobě ztrácí svou hodnotu a proto jde pouze o to, která ji bude ztrácet pomaleji.


Více dolarů na trhu


To je právě důvod, proč se obchodníci v posledních týdnech začali uchylovat opět spíše k euru než k dolaru. Nabyli totiž přesvědčení, že to bude dolar, který může do budoucna ztrácet na hodnotě rychleji. K tomuto přesvědčení je přivedla sama americká centrální banka (Fed). Ta již delší dobu ústy svého šéfa Bena Bernankeho vysílá do světa signály, že registruje opětovné zpomalování americké ekonomiky, na které možná bude muset zareagovat již brzy dodatečným monetárním stimulem. Ten může provést celou řadou způsobů, ať již tak učiní jakoukoli cestou, výsledkem bude více dolarů na trhu, což americké měně na její atraktivitě rozhodně nepřidá.


A co na to Evropa?


Zatímco Fed signalizuje možné rozvolnění měnové politiky, Evropská centrální banka a Bank of England o něčem podobném zatím – alespoň veřejně – neuvažují. Někteří členové Bank of England dokonce nahlas mluví o možnosti růstu sazeb z důvodu vysokého tempa růstu cen, zatímco ECB pokračuje v pozvolném stahování likvidity, kterou do systému dodala v minulých dvou letech. Oporou je oběma centrálním bankám také stav obou ekonomik, které těží z růstu poptávky po jejich exportu.

Na první pohled by se tedy mohlo zdát, že mají evropská měna i libra našlápnuto k tomu, aby pokračovaly ve svém růstu a umazaly tak další procenta, která poztrácela v průběhu první poloviny roku. Tak jednoduchý ale jejich další osud být nemusí. Evropa totiž v minulých měsících velmi těžila zejména z amerického oživení a zahraniční poptávky, která byla do značné míry stimulována právě prudkým oslabením eura a libry. To se týkalo zejména eurozóny, když euro jen od loňského listopadu do letošního června ztratilo na páru s dolarem více než pětinu ze své hodnoty.


Oživení je jen křehké


Protože však Spojené státy začínají znovu zpomalovat a euro s librou od června zpevnily o 7,3 % a 8,3 %, evropskému oživení může již zanedlouho začít opět docházet dech. Odtud je již pouze krůček k tomu, aby ECB a BoE začaly signalizovat možné další rozvolnění měnové politiky - nebo alespoň zmírnily svůj současný postoj - a podkopaly tak důvěru v obě evropské měny stejným způsobem, jakým ji v současnosti podkopává americká centrální banka.

Evropa není ostrůvkem klidu na rozbouřeném moři. Problémy Spojených států se k ní jen dostávají se zpožděním několika měsíců. Bude-li se proto situace v USA i nadále zhoršovat, další posilování evropské měny na tomto základě může být předzvěstí jejího budoucího pádu.

Autor článku

Jaroslav Brychta  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE