Rok 2002 pro investory: Úspěch i velký propadák

02.01.2003 | , Finance.cz
INVESTICE


Jaký vlastně byl rok 2002 pro investory? Kolik jsme vydělali nebo naopak tratili na investicích do jednotlivých instrumentů? Stručně lze rok 2002 hodnotit jako úspěšný. Kolik jsme ale ve skutečnosti vydělali třeba koupí akcií Komerční banky?

Státem podporované produkty - rozumný začátek
Základem každého investora musí být státem podporované produkty. Jedno z nejvýhodnějších a nejstálejších spoření je spoření stavební. A to především díky štědrosti státu v podobě státního příspěvku až 4500 korun ročně. Díky tomu, že stát žádným způsobem neomezuje využití podpory, můžeme po pěti letech spoření naspořenou částku vybrat a použít libovolným způsobem. Pokud rozpočítáme úroky a státní podporu, vyjde nám průměrné roční zhodnocení přibližně 14%. A to je zhodnocení velmi slušné. V rámci restrukturalizace státních financí se systém stavebního spoření bude pravděpodobně dost dramaticky měnit a tak nám v příštích letech na takto dobré zhodnocení úspor nezbývá moc času.

Pokud se jedná o další státem podporovaný produkt - penzijní připojištění - tak i zde můžeme nalézt celou řadu výhod. První a v budoucnu nejdůležitější je samotný fakt vyššího důchodu. Není možné se spoléhat na stát a na starobní penzi a je třeba šetřit už za mlada. Čím dříve začneme spořit, tím lépe. Stát nám pomůže jednak přímo kdy na každou naši uspořenou korunu přispěje další částí on sám, jednak nepřímo, kdy při vyšších měsíčních úložkách nám tyto dovolí odečíst od základu pro výpočet daně. Stát motivuje i našeho zaměstnavatele. Zaměstnavatel může do určité výše (3% hrubé měsíční mzdy) celý příspěvek považovat za daňově uznatelný náklad. Celkové roční zhodnocení prostředků se v případě penzijního připojištění se počítá těžko, výhody jsou ale nesporné.

Běžné účty a termínované vklady - dnes už nejsou v módě
U klasických vkladů u bank "na viděnou" (běžné účty) nebo krátkodobých termínovaných vkladů došlo v průběhu roku ke snížení hodnoty původní investice, resp. výnosy jsou tak nízké, že snad již žádný rozumný investor nedrží na těchto vkladech částku vyšší, než nezbytně nutnou. Takovou částkou je hotovost připravená řešit neočekávané a neplánované výdaje jako je koupě nové pračky, nebo shořelého televizoru. Nízké výnosy u těchto vkladů jsou dány nízkým úročením, poplatky za vedení takovýchto účtů a v neposlední řadě i zdaněním úroků - kapitálových výnosů. V průběhu roku docházelo k mohutnému odlivu peněz z termínovaných vkladů ve prospěch převážně podílových fondů. Dokazují to i statistiky a údaje bank.

Fondy
Fondy si v roce 2002 výrazně polepšily. Do fondů "přiteklo" od investorů mnoho desítek, spíše stovek miliard korun. Jen fondy sdružené v UNISu zvýšily majetek o více než 65% (o 105 mld. Kč). Zvýšení majetku (tedy přísun peněz od klientů, ) nic nevypovídá o hospodaření fondů. Ve stručnosti: Jako dobré lze považovat zhodnocení bezpečných dluhopisových fondů od 4 do 8%. U fondů akciových záleželo, zda fond investuje do akcií tuzemských nebo zahraničních. Akciové fondy (min. 66% majetku investují do akcií) sdružené v UNISu investovaly do akcií zahraničních a tak je jejich zhodnocení většinou záporné. Vyplatilo se však investovat do českých akcií (viz následující odstavec).

Jednotlivé akcie
Zatímco světové akciové trhy mají za sebou rok propadu a ztrát nastartovaný teroristickými útoky 11.9.2001 na USA české akciové trhy zaznamenaly růst. Hlavní index Burzy cenných papírů Praha PX50 si v roce 2002 polepšil z výchozí hodnoty 394,6 bodů na 453,2, tedy necelých 15% růst. Individuální investice do vybraných českých akciových titulů se rozhodně vyplatily. Za všechny dva příklady. Komerční banka z výchozích 1036 Kč za akcii posílila na více než 2000. Růst téměř 100%. Druhým vysoce likvidním titulem byly akcie Philip Morris ČR s růstem z 8283 na 11 131 (růst více než 33%). Jiné akcie naopak ztrácely, ale trh měřený indexem rostl a to je dobrá zpráva. Příští rok by mělo přijít očekávané oživení především na trzích USA a tak je dobré začít hledat vhodné nové investiční příležitosti a využít dobrých nákupních cen na zahraničních titulech.

Komodity, nemovitosti, certifikáty,…
Investoři mají možnost vedle tradičních instrumentů využít také některé finanční novinky nebo pokud mají blíž ke spekulacím pak např. nemovitosti nebo z finančních instrumentů např. finanční opce, zlato i jiná komodity nebo zastřešující indexové instrumenty. Zde však z pohledu investora drobného nemá cenu dalších rozborů a hodnocení. Už proto ne, že zkušený investor má prospěch nejen z růstu trhu, ale může spekulovat i na pokles.

Závěrem lze říci, že rok 2002 byl pro investory stejně (ne)úspěšný jako roky předešlé. Záleží na tom, jaké riziko investoři podstupují. Pokud jsou ochotni více riskovat, pak i jejich výnosy byly letos velmi dobré. Pro konzervativního investora to byl rok průměrný a pro domácího škudlila nepřinesl mnoho dobrého. Nezapomínejte, že platí nejen poučka o výnosech minulých a budoucích, ale také stará pravda, že nejlépe investované peníze jsou ty správně utracené!

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE