Komodity: Rusko nezvažuje dovoz obilí v letošním roce

23.08.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Ruské ministerstvo zemědělství v pátek uvedlo, že v letošním roce neuvažuje o dovozu obilí a vyvrátilo tak spekulace o větším propadu nabídky. Mluvčí...

...ministerstva Oleg Aksenov trh ujistil, že Rusko nejedná s žádnou zemí o dovozu. Nejhorší sucha v historii Ruské federace zničila více jak čtvrtinu plánovaného výstupu. Vládní prognóza nyní předpokládá sklizeň mezi 60 až 65 miliony tun porovnáním s 97 miliony tun v roce 2009. Premiér Putin zakázal 15. srpna vývoz obilí, aby ochránil domácí trh. Opatření má platit do konce letošního roku.

Druhý největší evropský producent a exportér neuvažuje o dovozu ani v případě hlubšího výpadku nabídky, protože má dostatečné rezervy z minulých let. Státní rezervy nyní dosahují 9,5 milionů tun, dodatečná rezerva je zhruba ve výši 21 až 24 milionů tun. Celková domácí spotřeba se očekává ve výši 78 milionů tun.

Ceny pšenice zaznamenaly ve čtvrtek ostrý růst, kvůli spekulacím ohledně zhoršujících se vyhlídek sklizně Ruské federace a obavám ohledně zpřísnění globálních dodávek obilí. Společnost SovEcon prohlásila, že Rusko zvažuje nákup obilí v Kazachstánu a půjde zhruba o 4 miliony tun.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE