Jak si stojí koruna, euro a dolar

06.01.2003 | , Ruesch International
INVESTICE


Závěr minulého týdne znamenal pro korunu mírné oslabení vůči společné evropské měně a posílení vůči americkému dolaru. Koruna se pohybovala ve vztahu k euru v úzkém pásmu 30,30-30,35 CZK/EUR bez výrazných impulsů.

Závěr minulého týdne znamenal pro korunu mírné oslabení vůči společné evropské měně a posílení vůči americkému dolaru. Koruna se pohybovala ve vztahu k euru v úzkém pásmu 30,30-30,35 CZK/EUR bez výrazných impulsů. Koruna nereagovala ani na nečekaně nízký deficit státního rozpočtu za minulý rok. Rozpočet byl sestaven s plánovaným deficitem 46,2 mld. CZK, trh však očekával až 63 miliardový schodek. Konečné hospodaření státního rozpočtu skončilo se schodkem ve výši 45,7 mld. CZK, zejména díky nečekaně lepšímu výběru daní a silné spotřebitelské poptávce.

Tento týden lze očekávat zvýšení likvidity a návrat ke standardnímu obchodování. Ve středu zveřejní Česká národní banka údaje o devizových rezervách ke konci prosince a údaj o listopadových devizových obchodech, ve stejný den bude zasedat vláda k otázce reformy veřejných rozpočtů a dluhopisového programu na úhradu rozpočtového schodku. Ve čtvrtek bude zveřejněn prosincových index spotřebitelských cen, údaj o prosincové nezaměstnanosti a na svém pravidelném zasedání se setká bankovní rada ČNB.

Ve vztahu k americkému dolaru si koruna nepatrně polepšila, z otevírací úrovně 30,17 CZK/USD uzavírala na 30,11 CZK/USD. Koruna pouze sledovala vývoj na eurodolarovém trhu. Zde i přes překvapivě pozitivní čtvrteční čísla z amerického zpracovatelského průmyslu dolar podpořila pouze krátkodobě, obchodníci vyčkávají na další příznivá data. Za současnou silnou pozicí eura nejsou ani tak evropské makroekonomické ukazatele, ale spíše averze investorů vůči riziku a přesun kapitálu zpět do domácího prostředí. Tomu odpovídá i zveřejnění říjnového ukazatele přímých a portfoliových investic, které vykázaly přiliv do eurozóny ve výši 14,4 mld. eur oproti zářijovým 12,4 mld. eur.

Dnes očekáváme zveřejnění německého, britského a evropského indexu PMI ze sektoru služeb, a obdobný ukazatel z americké ekonomiky – index ISM ze sektoru služeb.

Ruesch International - specialista na zahraniční platby

Autor článku

Ing. Roman Kmoníček  

Články ze sekce: INVESTICE