Vyplatí se nákup českých státních dluhopisů?

27.08.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Státy si musí stále na finančních trzích půjčovat nové a nové prostředky, přičemž nejčastějším způsobem je právě prodej vlastních dluhopisů. Stejný je i případ České republiky, která zamýšlí prodávat své dluhopisy také fyzickým osobám.

V posledních desetiletích se mohly státy díky dluhopisům relativně snadno zadlužovat. Politický cyklus žádající rychlé výsledky se zpožděnými náklady je tomu nakloněn i v současnosti. Moderní stát je tak postaven na dluzích. V současné době se naprostá většina zemí snaží pouze snížit tempo zadlužování, ovšem o žádném snižování dluhů zatím nemůže být ani řeči. Státy si musí stále na finančních trzích půjčovat nové a nové prostředky, přičemž nejčastějším způsobem je právě prodej vlastních dluhopisů. Stejný je i případ České republiky, která zamýšlí prodávat své dluhopisy také fyzickým osobám.


Dluhopisy včera a dnes


Během krize se ze státních dluhopisů stalo ožehavé téma. Finanční trhy často s napětím očekávaly výsledky aukcí dluhopisů jednotlivých zemí. Několikrát se také stalo, že nabídka převýšila poptávku, když se některým krizí postiženým státům podařilo prodat pouze část ze zamýšleného objemu. V době paniky na konci zimy minulého roku měla problém s umístěním dluhopisů i Česká republika, která si zamýšleným prodejem dluhopisů občanům může vytvářet další prodejní kanál. Ten by se mohl opět hodit v případě nejistoty a vysoké rizikové averze, které by mohly znamenat nezájem o české dluhopisy na finančních trzích. 


Co je to dluhopis?


Dluhopis je cenný papír, který díky svému relativnímu bezpečí vyhledávají převážně konzervativní investoři. Vyjadřuje jednoduše závazek emitenta vůči věřiteli. V případě státu vyjadřuje jeho povinnost splnit své závazky, respektive splatit půjčené peníze. Výnosem z dluhopisu je tzv. kupón, který je vyjádřen požadovanou úrokovou mírou. Tu nejvíce ovlivňuje situace na finančních trzích a také úrokové sazby stanovené národní centrální bankou. Obecně však platí, že čím dříve je dluhopis splatný, tím menší je riziko a tedy i nižší úrok. Dluhopisům s platností do jednoho roku se v případě státních dluhopisů říká pokladniční poukázky. Na druhou stranu však existují i padesátileté dluhopisy. Dluhopis je možno držet do splatnosti, ale také se může kdykoliv v průběhu životnosti prodat.
 
Graf: Vývoj požadované úrokové míry český státních dluhopisů s desetiletou splatností od roku 2002. Aktuálně se nachází poblíž historických minim z let 2005/2006

Vývoj požadované úrokové míry český státních dluhopisů s desetiletou splatností od roku 2002


Jak se vydávají státní dluhopisy v Česku?


Ministerstvo financí vydává dluhopisy na pokrytí rozpočtového schodku se souhlasem České národní banky. V průběhu roku je v nepravidelných časových intervalech umísťuje na finanční trhy formou aukce. Ministerstvo si časuje vstupy na trh podle splatnosti v minulosti vydaných dluhopisů a také aktuální úrokové míry. Dle své strategie si určí délku splatnosti a také měnu úpisu dluhopisu. Poptávka po dluhopisech se nejvíce rekrutuje z bankovního sektoru, který si tak zajišťuje stabilní a relativně bezpečné financování. Emisní kalendář na čtvrtletí dopředu lze nalézt na webu Ministerstva financí.


Plán


Plán Ministerstva financí počítá s prodejem dluhopisů fyzickým osobám přes Středisko cenných papírů. V první fázi by byly k dispozici dluhopisy s desetiletou splatností za 10 miliard korun. Celkem by mohl jednotlivec investovat až 10 milionu korun. Úroková míra nebyla doposud stanovena, není ovšem příliš důvodů, aby se výrazně lišila od tržní úrokové míry. Výnos se ovšem bude danit patnácti procenty. Dluhopis by bylo možno kdykoliv prodat na sekundárním trhu. Přestože zákonná úprava pro prodej dluhopisů občanům byla schválená už v dubnu, s první emisí se počítá nejdříve v listopadu. Další parametry jsou stále předmětem spekulací.


Vyplatí se?


České dluhopisy mohou občanům sloužit jako další nástroj na diverzifikaci úspor. Relativní bezpečí je však vykoupeno nízkou úrokovou mírou, která se aktuálně u desetiletých dluhopisů pohybuje kolem 3,5 %. To už je zhodnocení srovnatelné s některými terminovanými vklady. Pokud by navíc v budoucnu rostla tržní úroková míra, držitel by v případě zamýšleného fixního kupónu vždy dostal jen úrokovou míru v době nákupu. To by negativně ovlivnilo případnou prodejní cenu dluhopisu.

Možnost nákupu dluhopisů při diskutovaném nastavení a současných úrocích nepřináší velké výhody a stěží se stane masovou záležitostí. Mohou ho sice uvítat někteří vlastenci, po finanční stránce však nelze jásat. Je možné, že se do samotné realizace ještě některé parametry změní, což by mohlo nabídku ještě zatraktivnit. Zatím však tento připravovaný produkt nepřináší takové výhody, aby do něj občané hromadně přesouvali své úspory.

Autor článku působí jako analytik společnosti X-Trade Brokers. XTB


Autor článku

Jiří Tyleček


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE