Týden na komoditních trzích

06.09.2010 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Černé zlato nezaznamenalo v průběhu týdne výraznější pohyby.

Ropa

Černé zlato nezaznamenalo v průběhu týdne výraznější pohyby. Ve středu však došlo přeci jen k jejímu posílení v reakci na příznivá data o vývoji průmyslové výroby v USA a Číně za měsíc srpen. Tato data vyhnala cenu výše o 1,99 dolaru a ve středu tak říjnová ropa posílila na 73,91 USD za barel. Další pohyb ceny ropy, který jistě stojí za zmínku se odehrál ve čtvrtek v reakci na výbuch ropné plošiny v Mexickém zálivu. Informace o nehodě této plošiny patřící společnosti Mariner Energy Inc, posílila obavy z případných regulací těžby v oblasti. Takové regulace by mohly mít dopad na množství produkce ropy. Již po tragédii ropné plošiny patřící společnosti British Petroleum Plc. v první polovině roku, byla prezidentem Obamou dočasně těžba ropy a zemního plynu pozastavena. Čtvrteční výbuch další plošiny, by tak dle nezávislých zdrojů mohl tento dočasný zákaz těžby prodloužit. Aktuální říjnové kontrakty americké lehké ropy v závěru pátečního obchodního na CME dne zakončily na hodnotě 74,60 USD za barel. Proti čtvrtku je to pokles o 0,6 %.

 

Zlato

Předchozí týden zaznamenaly růst především drahé kovy  využívané nějakým způsobem v průmyslu, tedy především stříbro, paládium a měď. Nicméně i zlato nabíralo zisky. Již v pondělí dosáhlo zlato úrovně 1250 USD za trojskou unci. Mohly za to spekulace naznačují pokles amerického dolaru, které vyvolaly přesun investic do bezpečnější komodity, kterou je právě zlato. Americký dolar totiž již den předtím oslabil o 0,3 % proti koši šesti hlavních světových měn. V úterý růst zlata pokračoval a to se tak dostalo na nejvyšší cenovou úroveň za poslední 2 měsíce. Důvodem pro tento růst byl, podobně jako v pondělí, zvýšený zájem investorů o bezpečnou investici. Zlato si i ve středu a čtvrtek drželo víceméně růstový trend, kterému napomohla očekávání naznačující, že centrální banky ve světě udrží i nadále nízké úrokové sazby. Toto by vyvolalo větší zájem o zlato jakožto alternativní investici. V pátek však došlo k oslabení zlata, protože investoři se přesunuli spíše do oblasti akcií, které zaznamenaly tento den první nárůst za celý předchozí týden. Na konci páteční obchodní seance se cena na burze CME dostala na hodnotu 1251,10 USD za trojskou unci.

 

Bavlna

Komoditou, která si minulý týden zasloužila pozornost byla bezpochyby bavlna. Ta v průběhu týdne nabírala zisky. Její posílení měly na svědomí obavy z nedostatečných celosvětových zásob této komodity. Na základě odhadů amerického ministerstva zemědělství (USDA) by měly dosáhnout světové zásoby bavlny v tomto marketingovém roce k datu 31.7.2011 45,6 milionu žoků. To by znamenalo, že zásoby bavlny dosáhly nejnižší úrovně od roku 1997. Růst cen bavlny je dále podporován vyšší poptávkou ze strany asijských mocností, Číny a Indie. Obě země patří mezi vůbec největší spotřebitele bavlny na světě. V současné době bavlna atakuje nejvyšší ceny od roku 1995. Na konci páteční obchodní seance na ICE Futures U.S. se prosincová bavlna dostala na hodnotu 89,45 centů za váhovou libru.

 

 

 

Tomáš Kocourek

Colosseum a.s.

Autor článku

Tomáš Kocourek  

Články ze sekce: INVESTICE