Burzu RM-SYSTÉM ovládli developeři

10.09.2010 | , RM-Systém
INVESTICE


Právě ukončený týden přinesl investorům na burze RM-SYSTÉM nejedno překvapení. Živě bylo zejména u společností, jejichž podnikání je neodmyslitelně spjato s realitním trhem, tedy developerů ECM a Orco Property Group a telekomunikačního operátora Telefónic

 

Obchodování na burze RM-SYSTÉM probíhalo za zvýšeného zájmu investorů oproti minulému týdnu. Průměrný denní objem obchodů narostl o 5,5 milionu Kč, když jeho celková týdenní výše činila 32,87 milionů Kč. Nejnižší hodnoty index RM dosáhnul v pátek, kdy klesnul až na 2.324,67 bodů, maximální hodnota byla zaznamenána hned na začátku týdne, kdy index RM vyrostl až na 2.410,38 bodů. Závěrečný kurz 36. týdne roku 2010 činil 2.340,10 bodů a byl o 2,91 % níže, než předchozí týden.

U společnosti ECM probíhalo jednání s držiteli dluhopisů

Největšího procentního růstu vložených prostředků se dočkali investoři u akcií společnosti ECM. Firma se v minulých týdnech dostala v nemilost investorů díky hospodářským výsledkům, které odhalily větší ztrátu v hospodaření, než jaké bylo dosaženo v roce předchozím a také díky záporné hodnotě vlastního kapitálu. Uplynulý týden přinesl titulu zpočátku relativně poklidné obchodování, rušno začalo být ve čtvrtek. Ve středu se totiž zástupci společnosti sešli s držiteli dluhopisů a jednali o restrukturalizačním plánu k ozdravení firmy. Pouhá spekulace, že by se společnost mohla s věřiteli dohodnout na odsunutí splátky dluhu na pozdější období, přinesla titulu ve čtvrtek zhodnocení 20%. V pátek se ukázalo, že případná domluva je pouhou spekulací a další jednání bylo odloženo na 7.10.2010. Pokud by se společnost s věřiteli nedohodla, hrozilo by riziko nutnosti prodeje některých projektů za velmi nízké ceny, aby měla firma k dispozici kapitál na pokrytí nároků věřitelů a výrazně by se zřejmě přiblížilo riziko úpadku společnosti. Akcie společnosti týden uzavřely na hodnotě 155 Kč a celkově posílily oproti začátku týdne o 12,31 %.

Orco nadále těžilo z výsledků hospodaření

Bez ohledu na celkový vývoj trhu se dařilo společnosti Orco Property Group, která nadále těžila ze svých hospodářských výsledků, vyhlašovaných již v minulém týdnu. Investoři titul vyhnali až nad hranici 200 Kč, která se ale prozatím ukázala jako konečná. Od ní se totiž titul odrazil směrem dolů a týden zakončil o 11 Kč níže. Maximální hodnoty bylo dosaženo ve středu, kdy byl proveden obchod za 210 Kč, minimální hodnotu ukazoval kurz v pondělí, kdy se obchodovalo na 168,90 Kč. Závěrečná páteční hodnota činila 189,70 Kč a oproti začátku týdne akcie posílily o 11,85 %.

O osudu akcií Telefónicy O2 rozhodovala dividenda

Pro investory do akcií telekomunikačního operátora Telefónicy O2 byl uplynulý týden ve znamení ukončení obchodování s nárokem na dividendu, jejíž výši valná hromada akcionářů stanovila na 40 Kč. Naposledy se titul s dividendou obchodoval ve středu. Akcie Telefónicy O2 započaly svou cestu níže v pondělí, kdy se již bez nároku na dividendu obchodovalo na Burze Cenných Papírů Praha, a kde akcie poklesly o celou výši dividendy. Investoři tuto informaci promítli také do kurzu akcií na burze RM-SYSTÉM a poslali titul k hranici 420 Kč. Páteční závěr činil 386 Kč a oproti pondělí titul oslabil o 8,02%. K titulu se v průběhu týdne vyrojily spekulace o možném vyšetřování antimonopolního úřadu o porušení pravidel hospodářské soutěže. Případné udělení pokuty by mohlo významně ovlivnit hospodaření společnosti a zároveň kurz akcií v následujících týdnech.

 

Martin Hloušek

 

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE