Jak si stojí koruna, euro a dolar

20.01.2003 | , Ruesch International
INVESTICE


Páteční obchodování koruny bylo stále ovlivněno údaji o zahraničním obchodu. Z otevírací úrovně 31,51 CZK/EUR koruna posílila až na 31,29 CZK/EUR. Obchodování uzavírala na 31,40 CZK/EUR. Zveřejněná revize Českého statistického úřadu dramaticky změnila pohled na českou ekonomiku

Páteční obchodování koruny bylo stále ovlivněno údaji o zahraničním obchodu. Z otevírací úrovně 31,51 CZK/EUR koruna posílila až na 31,29 CZK/EUR. Obchodování uzavírala na 31,40 CZK/EUR. Zveřejněná revize Českého statistického úřadu dramaticky změnila pohled na českou ekonomiku. Ukázalo se, že čeští exportéři se dokázali vyrovnat se sílící korunou a slábnoucí poptávkou v západní Evropě lépe, než se předpokládalo. ČSÚ revidol celkový schodek zahraničního obchodu v období červenec-listopad z původních 73,9 mld. CZK na 35,2 mld. CZK, tj. více jak o polovinu. V důsledku revize dat zahraničního obchodu ČSÚ v pátek zvýšil odhad růstu ekonomiky za loňský rok na 2,5% z předchozího odhadu 2%. Ve třetím čtvrtletí rostla česká ekonomiky tempem 2,7%.

Tento týden budou zveřejněna prosincová data zahraničního obchodu a ukazatel maloobchodních tržeb.

Ve vztahu k americkému dolaru koruna pokračovala v posilovacím trendu. Z otevírací úrovně 29,53 CZK/USD koruna postupně posílila až k hladině 29,40 CZK/USD. V odpoledních hodinách postupně své zisky ztrácela, uzavírala na úrovni 29,46 CZK/USD. Koruna tak profitovala z pozitivního sentimentu na domácí měně a částečně také z dalšího oslabení dolaru vůči euru. Americký dolar se dostal v pátek na nové tříleté minimum vůči společné evropské měně. Příčiny současné pozice amerického dolaru zůstávají stejné – obavy z možného vojenského konfliktu s Irákem a přesun zájmu investorů z dolaru do eura a japonského jenu. Také páteční ekonomická čísla z americké ekonomiky nebyla příznivá. Listopadový deficit zahraničního obchodu dosáhl výše 40,1 mld. USD, což je nejhorší shodek v historii. Prosincová průmyslová výroba nečekaně poklesla o 0,2%. Spotřebitelská důvěra měřená michiganskou univerzitou rovněž poklesla.

Dnes je ve Spojených státech svátek. Americké trhy zůstanou uzavřeny.

Ruesch International - specialista na zahraniční platby

Autor článku

Ing. Roman Kmoníček  

Články ze sekce: INVESTICE