Přesun do dluhopisových fondů pokračuje

21.09.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Školní rok jakoby nabral na otáčkách a 400 milionů vypadá dobře. Ale jen do té chvíle, než si uvědomíme, že předchozí týden z fondů skoro táž suma odešla.

Největší vlna šla jako obvykle na vrub zajištěných fondů, do kterých minulý týden přišlo 300 milionů ze 400, které předchozí týden odešly. Atmosféra tak i opticky připomíná nejistotu trhů, kde se názory střídají také jako na kolotoči. Kolem akcií od jasné sázky na očekávanou rally po globální výplach, u dluhopisů je situace ještě horší. Tam se totiž nacházíme v nevídaném rauši: podle agentury Bloomberg investoři do dluhopisových fondů napumpovali za poslední dva roky do konce června půl bilionu dolarů, což se jim naposledy v tak krátké době „povedlo“ před deseti lety při boomu technologických akcií, které se následně zhroutily.


Čeká nás bublina?


Jenže do bondů se o sto šest pumpuje i nadále – hledači bublin tedy nemusí zoufat. Na jedné straně sice zadlužování států jede jak po namydlených schodech, na druhé straně je ale poptávka po bondech tak velká, že jejich výnosy klesly na historická minima: státy si tedy půjčují za půl zdarma, tak proč by šetřily. Ale co když šetřit začnou (zatím se k tomu hlásí – alespoň některé). A k tomu vede nejjednodušší cesta: popustit trochu inflaci. Proč nezvýšit daně na benzin (ten si přece nikdo doma v kuchyni nevyrobí) a proč nezvednout DPH? To pak budou dnešní milovníci dluhopisů koukat, až budou při jejich splatnosti inkasovat nominále v kupní síle lepších tapet.

Graf: Investice do fondů v ČR v mil. Kč (37. týden 2010)

Investice do fondů v ČR v mil. Kč (37. týden 2010)

Ale nestrašme příliš, kdo by se divil (nejen našim) investorům, kteří stamiliony korun týdně stahují z fondů peněžního trhu, když vynášejí jen 0,6 % za posledních 6 měsíců. To dluhopisové fondy stále vynášejí desetinásobek.

Tabulka: Investice do fondů v ČR (37. týden 2010)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu -130
dluhopisové 183
smíšené 16
akciové 26
zajištěné 289
Celkem 384

Shodou okolností se skoro na chlup sešla i letošní čísla odlivů z peněžáků a přílivů do dluhopisových fondů na sumě 2,7 miliardy korun. A do konce roku se suma jistě zvýší. Uvidíme, zda a o kolik se zvýší obliba akciových fondů – zatím jen některé ukazují pěkný uplynulý rok: přes 17 % dává ISČS Top Stock a ČSOB Střední s Východní Evropa, ale najdeme i ztráty. Za šampióna můžeme brát ČSOB Akciový fond BRIC se zhodnocením o 19,9 %. Emerging trhy jsou na tom různě, obecně jsou nyní americké indexy na roce optimističtější (6 až 9 %), zatímco nulová Praha na svou nadílku ještě čeká. A Mikuláš je tak daleko…

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE