Týden na komoditních trzích

20.09.2010 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Prudký pokles zaznamenala v průběhu minulého týdne cena WTI americké lehké ropy na burze New York Mercantile Exchange...

Ropa 
Prudký pokles zaznamenala v průběhu minulého týdne cena WTI americké lehké ropy na burze New York Mercantile Exchange, jež se tak z úrovně měsíčního maxima 78,86 USD za barel dostala až na hodnotu desetidenního minima. Hlavními hybateli ceny černého zlata byly v předešlém týdnu zprávy ohledně ropovodu patřícího společnosti Enbridge Energy Partners, jímž proudí denně z Kanady do rafinérií v centrální části Spojených států až 670 tisíc barelů. Vrcholící přípravy na obnovení provozu zmíněného ropovodu společně s výsledkem statistik ohledně komerčních zásob ropy v U.S. byly důvodem poklesu ceny ropy na uzavírací cenu  páteční obchodní seance 74,92 dolarů za barel. Podle zprávy amerického ministerstva energetiky činil celkový objem komerčních zásob ropy ve Spojených státech k 10.9. 357,4 miliónů barelů a k tomuto datu jsou tak nejvýše za více jak posledních 5 let.

Bavlna
Naopak prudký růst sledovala v posledních pěti obchodních seancích na burze ICE Futures U.S. cena nejaktivnějšího prosincového futures kontraktu na bavlnu. Důvodem byl silný nárůst poptávky a zvyšující se počet nákupů této komodity, jež jsou důsledkem limitovaných dodávek a klesajících globálních zásob bavlny. Podle zprávy amerického ministerstva zemědělství vzrostl čistý objem prodané bavlny v U.S. v týdnu končícím 9.září, v porovnání s týdnem předešlým, téměř trojnásobně na celkových 570.244 žoků. Cenu bavlny vzhůru hnaly dále ve zmíněném týdnu značný nárůst dlouhých pozic stran hedgeových fondů a spekulativních investorů a dále spekulace, očekávající nárůst poptávky po bavlně ze strany Číny, jež je největším pěstitelem a zároveň spotřebitelem bavlny na světě. Odhad analytiků, oslovených agenturou Bloomberg, hovoří o očekávání poklesu produkce bavlny v Číně ve stávajícím marketingovém roce na 6,4 – 6,8 miliónů metrických tun, což by znamenalo druhým rokem pokračující snižování domácí produkce. Výše zmíněné bylo v minulém týdnu důvodem nárůstu ceny bavlny na burze ICE Futures U.S. na hodnotu nového 15letého maxima 98,79 centů za váhovou libru.

Kukuřice
Podobně jako u bavlny rostla v předešlém týdnu prudce také cena kukuřice na burze Chicago Board of Trade. Jako důvody můžeme uvést spekulace, podle nichž zvýšená poptávka po potravinách a krmných směsích negativně ovlivní stav zásob kukuřice ve Spojených státech a očekávání nižší úrody v letošním roce. Podle amerického ministerstva zemědělství (USDA) klesnou konečné zásoby kukuřice v U.S. před sklizní v následujícím roce na úroveň 15letého minima. Podle spekulací se z důvodu horkého a suchého počasí v rámci letošní sklizně také sníží velikost zrn.  V předešlém týdnu USDA taktéž snížilo odhad letošní úrody kukuřice ve Spojených státech na 13,16 miliard bušlů, o 1,5 % oproti předpokladu z počátku měsíce srpna. Výnos na 1 akr by měl oproti srpnovému odhadu 165 bušlů klesnout na 162,5 bušlů.  Od konce měsíce června 2010 vzrostla cena kukuřice na burze CBOT již o 41 %. Poslední obchodní seanci minulého týdne uzavřela prosincová kukuřice na úrovni dvouletého maxima 513,25 centů za bušl.

Robert Černík 
Colosseum a.s.

Autor článku

Robert Černík  

Články ze sekce: INVESTICE