Obchodovat s deriváty může i drobný investor

28.01.2003 | , Finance.cz
INVESTICE


Kde hledat v letošním roce dobré investiční příležitosti? Celkem jednoduchá otázka, na kterou není snadné najít odpověď. Klademe si ji všichni. Ať už se považujeme za drobného investora hledajícího investiční příležitost v řádu....

....desítky tisíc korun, nebo movitějšího s kapitálem třeba i přes milion. Při investování ale musíme téměř vždy uvažovat s jednou variantou. Tou je riziko, že o celou investici přijdeme. Ano, skutečně se může stát, že celá investovaná částka bude ztracena. Ne vinou vytunelování nebo podvodem, ale prostým špatným investičním rozhodnutím. Pozor: Našim rozhodnutím! Vybrat si správně společnost, nebo investiční instrument je velice obtížný úkol. Ale rozhodnutí je vždy jen a jen na nás. Riziko ztráty celé investované částky tedy je. Postupujeme-li zpětnou logikou, pak si musíme být vědomi této eventuelní možné ztráty a ztracené částky nesmíme litovat. Tedy nesmí nám chybět v rozpočtu. Sami musíme zvážit, jak velkou část úspor můžeme postrádat, jak velkou část našeho pravidelného příjmu budeme pravidelně investovat. Částka připravená k investicím by nám neměla snižovat životní standart a komfort. Pokud tomu tak není, pokud určitou částku (ať už jednorázově nebo pravidelně měsíčně) chceme investovat, pak teprve tedy začneme hledat vhodnou investiční příležitost.

Hodnotit ex post není problém. Stačí si vzít historická data a ihned vidíme, že v loňském roce se velmi dařilo českým akciím. Úspěch měřený indexem burzy PX50 lze kvantifikovat jako růst 15%. Ve stejném období klesly např. dva známe americké indexy NASDAQ Composite o 32% a S&P 500 o 25%. Další burzy na tom nebyly lépe. V tomto hodnocení Praha dopadla dobře. Zásluhu na tom měly akcie Komerční banky (růst téměř 100%) a Philip Morris ČR (+33%). Dnes tedy víme, kam bylo nejlepší na počátku loňského roku investovat. Jak ale hledat vhodné investiční příležitosti nyní?

Vedle nespolehlivých a značně volatilních investic do akcií, nebo příliš konzervativních dluhopisů zde je pro investory další příležitost v podobě derivátů. Za deriváty označujeme takové obchody a instrumenty, jejichž hodnota se odvozuje od určitého, předem daného podkladového aktiva, např. akcie nebo také třeba zlata. Existuje mnoho typů a druhů derivátů, mezi obchodníky a klienty jsou ale nejvíce rozšířeny futures, opce a forwardy. Futures a forward jsou podobné deriváty. Rozdíl je v místě a standardizaci obchodu. Futures kontrakty se uzavírají na burzách, forward mino burzu. Opce je známý instrument, který dává majiteli právo (ne však povinnost) koupit předmětné aktivum (komoditu, velkou firmu, nebo fotbalového hráče).

Právě v obchodování s deriváty lze spatřit velkou investiční příležitost. Např. obchodování s futures kontrakty na určité komodity může přinést investorovi velké zisky (pochopitelně stejně velké ztráty). Problém ale může nastat v potřebě silné informační podpory. Tu drobnému klientovi musí zaručit silný, zkušený a spolehlivý komoditní obchodník. Specifikem při obchodování s futures je totiž možnost výdělku i na poklesu kurzu komodity. Investor tak nehledá jen příležitost ve výrazném růstu kurzu komodity, ale také ve výrazném trendu poklesu ceny.

Správnou volbou obchodníka se tak ke skvělé investiční příležitosti může dostat i "drobný" investor. Slovo "drobný" má zde jedno malé úskalí. Za drobného investora považují obchodníci s komoditami takového, který je ochoten a schopen investovat nejméně 30 000 USD, tj. alespoň 900 000 korun.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE