Makro: Evropa krizi překoná, Barroso

24.09.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Předseda Evropské komise Jose Manuel Barroso ve čtvrtek v New Yorku uvedl, že se Evropa postupně vyrovnává s následky globální hospodářské krize. V...

...současnosti nastal opatrný optimismus budoucího vývoje. Je proto nezbytné upevnit pokrok, kterého Evropa dosáhla cestou od krizového řízení k programu reforem. Přísné úsporné programy přijaté v Řecku, Portugalsku, Španělsku, Irsku a Itálii pomohou ekonomikám překonat dluhovou krizi.

Priority hospodářské politiky EU jsou nyní dokončení finančních regulačních reforem, pokračování ve fiskální konsolidaci a řešení makroekonomické nerovnováhy strukturálními reformami. Je to pro nás velká výzva, avšak existuje mnoho důvodů se domnívat, že uspějeme. Mimo jiné je třeba vytvořit společnou evropskou pozici pro jednání G20. Podle Barrosa bude důsledné plnění programu reforem znamenat velký pokrok pro evropskou hospodářskou správu věcí veřejných.

Euro je silná měna a zůstane tu napořád. Pouhá představa že evropský bankovní systém není zdravý je mylná, dodal Barroso. Ekonomika eurozóny rostla v druhém letošním čtvrtletí o 1,0%, výrazně rychleji než o 0,3 % v 1Q a 0,2 % ve 4Q 2009. Silný růst přiměl Evropskou komisi revidovat odhad růstu 2010 z 0,9% na 1,7%. Německá ekonomika předvedla ve druhém čtvrtletí robustní 2,2% růst, který následoval 0,5 % v 1Q 2010. Expanze byla největší od roku 1987.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE