Burzu RM-SYSTÉM v září táhli developeři

01.10.2010 | , RM-Systém
INVESTICE


Palcové titulky novin oznamují nejúspěšnější měsíc září za posledních 71 let, alespoň pokud jde o americké indexy, které od začátku měsíce posílily o 8,7 % (index S&P 500). Jen pro srovnání: německý index DAX zahrnující 30 největších německých společností

 

Statistika nuda je, má však cenné údaje - a proto si jich pár na začátku uveďme. Burza RM-SYSTÉM v uplynulém týdnu zaznamenala objem obchodů ve výši 97,11 milionů Kč, což je průměrně 24,28 milionů Kč na den. Oproti minulému týdnu se tak objem o 9 milionů Kč na den zvýšil. Pokud se podíváme na měsíční vývoj v tomto ukazateli, pak v měsíci září bylo uskutečněno obchodování v celkovém objemu 531,98 milionů Kč, což je oproti srpnu mírně slabší hodnota. V srpnu byly uskutečněny obchody v celkovém objemu 552,39 milionů Kč. U tohoto ukazatele však musíme vzít v úvahu počet obchodních dní. V srpnu se obchodovalo 22 dnů, zatímco září obsahovalo o jeden obchodní den méně. Průměrný denní objem obchodů v září činil 25,33 milionů Kč, zatímco v srpnu bylo denně zobchodováno 25,10 milionů Kč. Pondělní zahajovací hodnota indexu RM činila 2 332,99 bodů, závěrečný kurz v pátek ukazoval hodnotu 2317,53 bodů. Burza RM-SYSTÉM tak v uplynulém týdnu oslabila o 0,66 %. V rámci celého měsíce index RM oslabil o 1,15 %.

Králem měsíce září nečekaně developeři, nejzářivěji svítila hvězda jménem Orco
Asi málokdo by před měsícem investoval svůj kapitál do společností s nálepkou „velmi rizikové". Kdo tak ovšem učinil a investoval do developerů obchodovaných na burze RM-SYSTÉM, zhodnotil vložené prostředky o jednu třetinu. Akcie společnosti Orco Property Group na začátku měsíce vytěžily maximum ze svých hospodářských výsledků, které po dlouhé době ukázaly plusovou hodnotu v kategorii čistého zisku. Ten byl z velké části dílem přecenění dluhopisů. Odezva však na sebe nenechala dlouho čekat a vzhledem k pozitivním komentářům k vývoji sektoru přilákala pozornost investorů. Ti titul vynesli až na hranici půlročního maxima, které se pohybovalo u 210 Kč. Následně došlo k vybírání zisků a poklesu v souladu s celkovým tržním sentimentem. Závěrečná hodnota akcií v pátek ukazovala 192,80 Kč. Za celý měsíc titul posílil o 35,47 %.

ECM prodala divizi správy objektů
Spokojeně se mohou tvářit také investoři věřící v růst společnosti ECM. Ta se podobně jako Orco potýká zejména s obrovskými dluhy a nejistou budoucností. Představitelé společnosti se pustili do rozhovorů s držiteli dluhopisů o restrukturalizaci dluhu a odkladu splátek . Spekulace o pozitivním výsledku tohoto jednání přinesla titulu nebývalé jednodenní zhodnocení a pozastavené obchodování. Nakonec se ukázalo, že o osudu bude rozhodnuto později, termín verdiktu věřitelů padne zřejmě až v následujícím týdnu, kdy má jednání pokračovat. V průběhu týdne byl oznámen prodej dceřiné společnosti ECM Facility a.s., která měla na starosti správu více než stovky objektů v celé České republice. Dohoda mezi ECM a společností Strabag byla ohlášena již předminulý týden. Hodnota transakce nebyla na žádost kupujícího zveřejněna. Na konci září byl titul o 22,85 % výše než na jeho počátku. V tomto týdnu již však výnos z akcií společnosti tak zářivý nebyl, titul poklesl o 4,65 % a uzavíral na hodnotě 147,90 Kč.

Vítkovice Machinery Group prožily úspěšný týden
Na dosavadní vývoj si nebudou stěžovat ani akcionáři společnosti Vítkovice Machinery Group. Společnosti se v srpnu podařilo získat zakázku na projekt v Turecku související s výstavbou energetického zdroje Adularya. Celková hodnota projektu činí 300 milionů EUR a spolu s Vítkovicemi se na něm budou podílet BTG Energy, Ferrit, Česká exportní banka a turecká společnost Adularya. Na tyto novinky investoři reagují s mírným zpožděním, v září však titul posílil o 22,56 %. Úspěšně se akcie vyvíjely i v uplynulém týdnu, který zahajovaly na hodnotě 613 Kč. V jeho průběhu krátkodobě atakovaly 780 Kč, nakonec se však vrátily na hodnoty pod 700 Kč. Týden titul uzavřel na 687 Kč a přinesl tak zhodnocení ve výši 12,07 %.

Ing. Martin Hloušek

 

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE