Fondy v září ožily jak houby po dešti

05.10.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Za poslední zářijový týden přinesli investoři do fondů dalších 320 milionů korun. Týden byl sice kratší, ale sváteční, takže možná se i ta letní „výprodejní“ situace konečně obrací.

Za poslední tři kladné týdny totiž do fondů přišla téměř miliarda a celkově tak září s více než půl miliardou korun zazářilo výsledkem od jara nejen nejlepším, ale dokonce jediným kladným.Zejména při pohledu na téměř dvě miliardy, které za předchozích pět měsíců z fondů odešly, je zářijový výsledek o to významnější. Zásluhu na tom mají především zajištěné fondy, které sice stále jen dohánějí předchozí letošní odliv, ale zdá se, že míra nejistoty spolu s rekordně nízkou hladinou úroků jim značně nahrává a stávají se v současné době nesporně racionální alternativou.

Čeká je tedy možná pěkná podzimní úroda, i když na druhé straně právě nizounké úroky dluhopisů ztíží jejich konstrukci (zajištěné fondy jsou vlastně dluhopisové, za jejichž budoucí výnos je „nakoupena“ opce, tedy vlastně sázka na nějaké podkladové aktivum). Dále je cena za ono zajištění vlastně schovaná v rozdílu nominální-reálný, tedy například za 5 let při 2% inflaci klient sice dostane 100 % své nominální investice, ale ve skutečnosti jen kolem 90 % její reálné hodnoty (kupní síly).


Dluhopisové fondy budou klesat


O pochybné popularitě dluhopisových fondů, které sice jako druhdy Odyssea svým podmanivým zpěvem Sirény neodbytně lákají naše Spořínky na minulé výnosy, ale ty se opakovat nebudou. Ani nemohou, protože úrokové výnosy jsou na historických minimech, a tedy jejich ceny na maximech – čeká je tedy jediný možný směr: dolů. A kdo je bude mít za současné ceny nakoupené, tomu bude jejich hodnota klesat. Ano jistě, fondy mají splatnosti rozložené v čase a mohou je držet do splatnosti, ale ani delší durace příliš nepomůže.

Jediné, co má v současnosti optimální mix nižší rizikovosti a výnosu, jsou dividendové akcie, na což upozorňujeme již delší dobu a co nedávno zdůraznil i populární analytik Raiffeisen Bank Aleš Michl. Že si to uvědomuje i stále rostoucí počet našich investorů, dokazuje jak počet, tak i objem obchodů našich investorů, kteří obchodují s akciemi přímo. Například největší český on-line broker Fio banka za první pololetí meziročně zaregistrovala růst o 42 %, za druhé čtvrtletí dokonce o 47 %.

Graf: Investice do fondů v ČR v mil. Kč (39. týden 2010)

Investice do fondů v ČR v mil. Kč


Nízkonákladové fondy byly nejen levnější, ale i výkonnější


Protože však hovoříme hlavně o fondech, není od věci upozornit na studii společnosti Morningstar, která se specializuje na analytické hodnocení fondů a z níž vyplývá, že nízkonákladové (low cost) fondy byly nejen levnější, ale i výkonnější. Například pětina těch nejlevnějších z amerických fondů investující do domácího akciové trhu měla průměrný výnos za období 2005-2010 (do 10. března 2010) 3,35 % za rok. Pětina těch nejdražších fondů dosáhla průměrný výnos 2,02 % ročně. Levnější fondy dosáhly tedy o 1,33 % ročně vyšší zhodnocení než dražší fondy. U fondů investujících do zahraničních akcií byl tento rozdíl 1,21 % p.a. ve prospěch levnějších fondů.

Tabulka: Investice do fondů v ČR (39. týden 2010)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu -122
dluhopisové 114
smíšené -59
akciové -12
zajištěné 401
Celkem 322

Je to smutné, ale obecně lze říci, že ty levné fondy byly o víc než polovinu výkonnější. U nás bohužel podobné analýzy neexistují, ovšem není důvodu se domnívat, že by situace byla nějak dramaticky odlišná. Dávejte si pozor zejména na obhospodařovací poplatek (tzv. management fee) nebo TER (total expense ratio) zahrnující všechny průběžné poplatky!

 

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE