Komodity v září: Zlato stoupá na nové rekordy

09.10.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


V září dostali investoři chuť na rizikovější aktiva a ve velkém nakupovali komodity. Mezi jednotlivými sektory byly určitě nejzajímavější drahé kovy.

Zlato vyrazilo na nová historická maxima díky informacím o dalším uvolnění monetární politiky vyspělých států. Prudké zhodnocení zaznamenaly obiloviny a olejniny, což bylo způsobeno údaji o růstu spotřeby. Ropa, nejvýznamnější komodita, nejdříve stagnovala, ale koncem měsíce vystřelila vzhůru i její cena. V sektoru potravin byl díky nepříznivému počasí v Brazílii nejsilnější cukr. Hrozba hurikánů vyvolala prudký růst ceny pomerančového koncentrátu.

Významným impulsem pro investory bylo prohlášení americké centrální banky, že inflace v USA je nízká, proto je připravena podpořit trhy dalším přílivem levného kapitálu. Hlavní úrokové sazby by ještě několik měsíců měly zůstat na téměř nulové hodnotě. Peníze tlačí na trhy i Japonsko, které se snaží oslabit prudce zhodnocující jen. Mírné obavy vyvolalo snížení ratingu Španělska a výstraha Irska, že znárodněna banka Anglo Irish Bank nedokáže uspokojit všechny věřitele a bude potřebovat další finanční pomoc. Riziko bankrotu Irska se vyšplhalo na rekordní úroveň.


Zlato trhá rekordy 


Zlato zhodnotilo z 1250 na 1310 USD za trojskou unci. Cena stříbra se zvýšila z 19,4 na 21,8 USD za unci. Zlatá horečka se šíří po celém světě a investoři se doslova perou o možnost nakoupit drahé kovy. Indická asociace podílových fondů uvedla, že za poslední rok se objem aktiv v tamních zlatých fondech téměř ztrojnásobil. Indické domácnosti rychle bohatnou díky robustnímu ekonomickému rozmachu a hledají alternativu k bankovním vkladům, které zde pořád mají dominantní podíl na aktivech lidí. Podobná situace je v Číně a dalších asijských zemích. Stříbru, platině a paládiu pomáhají i informace o růstu globální průmyslové produkce na předkrizové úrovně.

Tabulka: Změna ceny v září a aktuální cena

Komodita Pohyb v % Aktuální cena k 30.9.
ropa WTI +11 80,0 USD/barel
zlato +5 1309,6 USD/oz
měď +8 3,7 USD za libru
kukuřice +13 5,0 USD za bušl
pšenice -2
6,7 USD za bušl
káva Robusta +5
1722 USD za tunu
vepřové maso 0 74,9 US centu za libru

zdroj: CSI


Ropě pomohlo snížení produkce OPECu


Cena ropy vystřelila vzhůru až koncem měsíce. Katalyzátorem se staly informace o nečekaně velkém poklesu zásob benzínu v USA. Třeba však připomenout, že zásoby benzínu i ropy se tady stále pohybují 13 procent nad 5letým průměrem. Pro ropu byly příznivé informace o snížení produkce OPECu na 8mesiční minimum. Zajímavé je prohlášení Saudské Arábie, že Čína předběhla USA a stala se jejím největším odběratelem ropy. Letos by Čína měla zvýšit dovoz ropy ze Saudské Arábie o přibližně 19 procent.


V sektoru obilnin a olejnin byl zaznamenán smíšený vývoj


Kukuřice, sója a bavlna pokračovaly v zhodnocování, naopak pšenice ztrácela dech. Sklizeň pokračuje poměrně rychle, přičemž úroda v USA a Evropě je relativně vysoká. Zásoby díky tomu výrazně rostou. Množství kukuřice v amerických skladech je největší za poslední čtyři roky. Velmi zajímavý vývoj byl zaznamenán v případě bavlny. Její cena vyrazila prudce vzhůru po informacích z Číny (největší spotřebitel na světě) o akutním nedostatku, který byl zapříčiněn malou úrodou a rostoucí spotřebou. Vláda zde musela uvolnit strategické rezervy. Země taktéž zvýšila objem dovozu ze zámoří.


V sektoru potravin byl v září nejzajímavější cukr a pomerančový koncentrát


Obě komodity zareagovaly silným zhodnocením na informace o suchu v Brazílii, která je jejich největším producentem na světě. Farmáři jsou smutní, protože hladina Amazonky poklesla na nejnižší úroveň za posledních 47 let. Odhad brazilské produkce cukru i pomerančového koncentrátu už byl upraven dolů. Zhodnocování cukru brzdily informace z Indie o velmi dobrém období monzunových dešťů a vyšší výsadbě cukrové třtiny. Země by se příští rok měla opět stát čistým exportérem cukru.

Graf: Komoditní index RICI, zdroj: CSI 

Komoditní index RICI


Naše očekávaní ohledně dlouhodobého růstu cen drahých kovů se v uplynulém měsíci naplnila. Tendence k posilování celého sektoru by podle našeho názoru měly převládat i v říjnu. Býčí nálada se probouzí i na ropě, jejíž celosvětová spotřeba se pozvolna zvyšuje. Na trzích je v současnosti mnoho levných peněz. Investoři se nebojí zvyšovat finanční páku a nakupovat aktiva s potenciálem vyššího výnosu.


ColosseumAutor článku působí jako analytik společnosti Colosseum. Více o komoditách naleznete v sekci Kapitálový trh. Aktuální kurzy komodit i nejnovější analýzy z komoditních trhů jsou k dispozici na Kurzy.finance.cz, v sekci Komodity a futures.

Autor článku

Boris Tomčiak  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE