Růstový začátek října na burze RM-SYSTÉM

11.10.2010 | , RM-Systém
INVESTICE


Index RM, který charakterizuje vývoj obchodování na burze RM-SYSTÉM, se v prvním týdnu měsíce října vydal severním směrem. V uplynulém týdnu jsme byli svědky několika podstatných firemních událostí. Nejvíce se v tomto směru hovořilo o uhelné společnosti N

Burza RM-SYSTÉM zahájila říjen v pozitivním duchu, když index RM posílil o 1,61 %. Největší měrou se o toto posílení zasloužila rakouská Erste Bank, kterou následovala společnost NWR, a rostoucí trend prodloužilo Orco. S poklesy se naopak museli vypořádat investoři u akcií společností, které v minulých týdnech a měsících kralovaly. Smutné prvenství vybojovala developerská společnost ECM, kterou následoval petrochemický Unipetrol a zástupce ocelářského sektoru Vítkovice Machinery Group. Celkový objem obchodů dosáhl hodnoty 104,73 milionů Kč. Průměrný denní objem tak činil 20,95 milionů Kč a znamenal pokračující pokles tohoto ukazatele.

NWR oznámila úmysl převzít polský důl Bogdanka
Uhelná společnost NWR potvrdila v tomto týdnu ambice stát se největší středoevropskou firmou těžící uhlí a příbuzné produkty, o kterých se zmiňovala již při svém uvedení na český akciový trh v roce 2008. Prostředkem k dosažení tohoto postavení by se měla stát akvizice polského dolu Bogdanka, jehož akcionářům byla doručena nabídka převzetí v celkovém objemu 857 milionů EUR. Zároveň byla potvrzena snaha o reinkorporaci společnosti (společnost založená podle práva jednoho státu přejde pod právní úpravu jiného státu - nejčastěji spojeno se změnou sídla firmy) a zařazení akcií NWR obchodovaných na londýnské burze (London Stock Exchange) do burzovního indexu FTSE. Tento krok by přinesl akciím společnosti atraktivitu v očích institucionálních investorů, kteří mohou dle platné právní úpravy investovat pouze do akcií společností zařazených do burzovního indexu. Jak to tak bývá, přilákaly tyto zprávy pozornost analytiků, kteří okamžitě hledali klady a zápory chystané akvizice. Pozornosti se společnosti dostalo také u investorů, kteří den po vyhlášení nové informace zdvojnásobili průměrný denní objem obchodů na tomto titulu. Akcie společnosti v pondělí zahajovaly na 209,90 Kč a pátek ukončily na 217,10 Kč. Od počátku týdne tak vyrostly o 3,43 %.

Erste bank upraveny cílové ceny
Rakouské Erste Bank je z dlouhodobého hlediska prorokována zářná budoucnost. Nejčastěji skloňovaným důvodem je slušná úroveň provozního zisku, kterou Erste Bank potvrdila i svými výsledky v minulém čtvrtletí. Dále se hovoří o atraktivních fundamentálních hodnotách společnosti v porovnání s ostatními bankami v regionu. Aktuální ocenění společnosti z hlediska ukazatele ceny akcie vůči čistému zisku (P/E) odpovídá přibližně hodnotě 14,02. Z hlediska ukazatele ceny vůči vlastnímu kapitálu na akcii (P/BV) je ocenění na úrovni 0,86. V poslední době se také často zmiňoval Basel III, což jsou nová pravidla pro bankovní instituce a jejich kapitálové ukazatele přiměřenosti. Díky konzervativnímu modelu hospodaření banky jsou požadavky, které musí banky splnit do roku 2019, plněny Erste Bank již nyní a nelze tak očekávat růst nákladů spojený s dodatečným získáváním kapitálu. Nejčastěji citovanou hrozbou je naopak bankovní daň, kterou se chystá rakouská vláda na zisky domácích bank uvalit, a také riziko navýšení rezerv na krytí ztrát ze „špatných úvěrů". Všechny zmíněné informace vedou ke zvýšeným cílovým cenám, kterými hodnotí analytici své vyhlídky na akcie Erste Bank. V uplynulém týdnu společnost získala nákupní doporučení od americké Citigroup, jejíž analytici zvýšili cílovou cenu z 34 Eur na 36 EUR (880 Kč). K poklesu cílové ceny se naopak odhodlali analytici ING, kteří cenu snížili z 36 EUR na 33,7 EUR (825 Kč). Akcie Erste Bank obchodované na burze RM-SYSTÉM od začátku týdne vzrostly o 5,57 % a obchodování zakončily na hodnotě 758 Kč.

Telefónica O2 zahájila výplatu dividendy
Akcie společnosti Telefónica O2 se od září pohybují okolo hodnoty 380 Kč a nejinak tomu bylo i v tomto týdnu, kdy zůstala cena prakticky nezměněna. Pondělí akcie zahajovaly na ceně 381,50 Kč a pátek ukončily na ceně 381,30 Kč. Akcionáři společnosti si přesto v tomto týdnu přišli na své. Telefónica O2 totiž k 6.10.2010 zahájila výplatu dividend, které v hrubé výši dosahovaly hodnoty 40 Kč na akcii. Nárok na dividendu získal investor, který akcie společnosti nakoupil na burze RM-SYSTÉM nejpozději k 8.9.2010.

Ing. Martin Hloušek

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE