Akcie: České akcie v uplynulém týdnu stagnovaly

18.10.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Český akciový trh v uplynulém týdnu stagnoval negativně ovlivněn zejména akcemi ČEZ. Zahraniční burzy rostly a reagovaly na prohlášení americké...

...centrální banky spustit od listopadu další kolo kvantitativního uvolňování. Hlavní index pražské akciové burzy PX uzavíral 15.října na hodnotě 1 142,1 bodů. Podle výsledků SPAD zakončilo osm titulů v negativním teritoriu, nejhlubší ztrátu si připsala Komerční banka a významný růst Telefonica O2. V průběhu 41. týdne týdne index PX stagnoval a následoval růst o 1,3% v předchozím období. Nejsilnějším titulem se stal CME a Kit Digital. Významnou ztrátu zaznamenal ČEZ a Orco. Objem zobchodovaných akcií dosáhl 910 milionů korun, oproti 909,6 mil Kč před týdnem. Od počátku roku vykazoval index PX zhodnocení 2,2%.

V USA uzavíraly v pátek akciové indexy smíšeně s udržely pětiměsíční maxima. Obavy z výsledků šetření procesu exekucí kvůli nespláceným hypotékám negativně ovlivnily bankovní sektor. Technologie hnaly nahoru pozitivní čtvrtletní výsledky korporací. Hlavní Dow Jonesův index v pátek oslabil o 0,3% na 11 062,78 bodů, širší index S&P 500 vzrostl o 0,2% na 1 176,19 bodů, technologický Nasdaq Composite vyskočil o 1,4% na 2 468,77 bodů. V průběhu týdne zpevnil hlavní index o 0,5%, širší index o 0,9% a technologie o 2,8%. Západoevropským akciím se dařilo. FTSE Eurotop 300 v pátek stoupl o 0,1% na 1 085,59 bodu, v průběhu týdne si připsal 1,4%. Index DJ Stoxx 50 vzrostl o 0,2% na 2 548,42 bodu, za celý týden posílil o 1,3%.

CETV (CME) plánuje neveřejnou nabídku dluhopisů za 170 mil eur kvůli přefinancování tuzemských úvěrů. Společnost zveřejnila výhled za 3Q, očekává meziroční pokles OIBDA o 3 až 6 milionů dolarů a stagnaci tržeb. Odhad celoročních tržeb očekává ve výši 710 až 725 milionů dolarů. S&P potvrdila dlouhodobý úvěrový rating CME na B se stabilním výhledem.

Erste Group uvedla, že se obává poklesu čistého zisku kvůli daňové politice v Maďarsku. Majitelé dluhopisů ECM schválili dne 7.října návrh restrukturalizace dluhu společnosti a zároveň odmítli návrh na předčasné splacení dluhopisů.

Koaliční vláda zvažuje využít prodej povolenek CO2 ve třetím alokačním období k pokrytí očekávaného nárůstu plateb na dotované výkupní ceny solární energie, společně se srážkovou daní a poplatky za vynětí půdy pro tyto zdroje ze zemědělského fondu. Diskuse vyvolaly nejasnosti ohledně budoucího zisku ČEZ a možného zdržení plánovaného rozšíření JE Temelín.

Těžařská společnost NWR svolala mimořádnou valnou hromadu ohledně nabídky na polskou společnost Bogdanka na 24.listopad. Oznámila ceny kontraktů koksovatelného uhlí na 4Q. Průměrná cena koksu se snížila o 9% na 331 euro za tunu a cena koksovatelného uhlí o 3% na 154 euro/t. Prodej koksu by měl ve 4Q dosáhnout 280 tis tun.

AAA zveřejnila odhad prodejů vozidel za 3Q, jenž meziročně vzrostl o 15% na 10 777. Byl to zhruba stejný výsledek jako 10 783 ve 2Q. Společnost odhaduje celoroční EBITDA 9 až 10 mil eur a čistý zisk zhruba 4 mil eur

Tento týden bude v USA pokračovat výsledková sezóna za 3Q, hospodářské výsledky zveřejní mimo jiné banky. Z makrodat vyjdou úterní data nové výstavby za září, klíčový bude středeční zápis “Běžové knihy“ Fedu za říjen a také čtvrteční týdenní žádostí o podporu. V Evropě bude v úterý zveřejněn odhad ZEW Německa a EMU za říjen a v pátek říjnový index podnikatelského klimatu Německa IFO.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE