Asset Management zhodnocuje vaše finance lépe

10.02.2003 | , Finance.cz
INVESTICE


Rozhodovací proces na počátku investování je pro každého investora složitý. Vůbec nezáleží na množství prostředků připravených k investici. To v prvním rozhodovacím procesu nehraje roli. První otázku si klade....

....začínající investor vždy stejnou: Investovat ano či ne? Zde hned na počátku se potenciální investoři rozdělí na dvě ne stejně velké skupiny. Podstatně větší bude ta, která si na úvodní otázku odpoví „ne“. Ne, nestojí mi za to riskovat a o peníze přijít. Nevadí, že nevydělá, že úspory nerozmnožím. Hlavně že nic netratím. Zde investiční společnosti, fondy a celý kapitálový trh ztrácí drtivou většinu potenciálních investorů. Většina prostě investovat nebude a své peníze nesvěří nikomu jinému než termínovanému vkladu, nebo dokonce běžnému účtu. Inflace neinflace, poplatky nepoplatky. Výnosy 1,5 – 2,5% „hrubého“ prostě takovým investorům stačí.

Investovat ano, ale s profesionály
Druhou, podstatně menší skupinou je ta, která odpoví na vlastní otázku „ano“. Ano, investovat. Je to podstatně menší skupina, ale velice významná především pro investiční společnosti, obchodníky s cennými papíry a v neposlední řadě i pro banky. Právě tito „rozhodnutí“ jsou nositeli kapitálu a hodlají ho investovat do některého vhodného instrumentu. O takového investora je velký zájem, o něho se správci perou. Teď se ale sám investor dostává ke druhému kroku ve svém rozhodování. Kam finance vložit (všimněme si, že pořád nezáleží na možné investované částce). Investor má nepřeberné možnosti opět od termínovaných vkladů, vkladních knížek, akcií, dluhopisů, fondů, měn, komodit až po složité finanční deriváty. Jak se ale orientovat na takovém trhu s tolika produkty? Intuice nám říká: Nikdo se nebude o tvoje peníze starat lépe, než ty sám! Ale zdravý rozum hovoří jinak: Jak se můžeš starat o investice, když tomu nerozumíš a navíc ani nemáš čas! Pak tedy nezbývá, než se svěřit do rukou odborníků. Stejně jako to děláme, když jdeme ke kadeřníkovi, nebo si necháme stavět dům.

Asset Management pomůže
Pokud některé služby bank a obchodníků s cennými papíry čeká dynamický rozvoj, tak je to právě oblast Asset Managementu. Být rozhodnutý investovat je věc jedna, mít volné finance věc druhá, ale co opravdu k investici potřebujete je čas a znalosti. Pokud jednu indicii postrádáte, neváhejte a svěřte se do rukou odborníků.

Prošli jsme procesem investovat ano či ne, vysvětlili si důležitost času a znalostí a teprve teď se dostáváme k výši investice. Na té záleží u správy aktiv Asset Managementem tak, že pokud budete mít připravenou částku v řádech milionů, bude vám přidělen konkrétní bankéř nebo poradce. Pokud budete disponovat nižší částkou, bude vám nabídnut už nějaký připravený balíček instrumentů, vždy ale ušitý na míru právě vám. Připravte se na to, že na počátku bude ze strany vašeho bankéře proveden důkladný a detailní průzkum vás, vaší osobnosti, vašich možností a vašich finančních představ. Vše s jediným cílem: Zjistit váš investiční profil. Bankéři mnohdy spolupracují při tvorbě otázek s psychology. Je vašem nejvyšším zájmu odpovídat na otázky přesně a pravdivě. Jedině díky takto sestavenému profilu pak dostanete přesně na míru ušitou nabídku finančních produktů. Jiná bude nabídka pro agresivního investora, hazardéra očekávajícího výnosy desítky procent (ale připraveného ztratit stejně tolik) – převážně složky akciové a jiná pro konzervativního až bojácného (stačí jistý a stálý výnos 5% ročně) – složky dluhopisové. Zde nezáleží na investované částce, ale mnohem víc na časovém horizontu. Pokud počítáte s penězi za dva roky na koupi domu, investiční doporučení bude jiná, než investice na 20 let pro děti nebo vnoučata.

Výběr toho správného správce financí je samozřejmě na samotném investorovi. Úspěšnost a kvality Asset Managementu bank nebo obchodníků se dá jen těžko měřit. Pravidlo renomovaného jména zde platí více než kdekoliv jinde. Svěřit se do rukou odborníků ze specializovaných oddělení bank se ale jistě vyplatí.

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE