Svatý Valentýn na akciovém trhu

14.02.2003 | , RM-Systém
INVESTICE


Komentář k vývoji na trhu RM-S v týdnu od 10. 2. do 14. 2. 2003

Láska kvete v každém věku a neplatí to pouze pro partnerské vztahy, nejeden investor na kapitálovém trhu se „zamiloval“ do určité akcie, kterou nechtěl za žádných okolností prodat, tedy „v případě citového vztahu opustit“. Některým investorům sice zůstaly pouze oči pro pláč, ale jsou i tací, kterým jejich „láska“ náramně prospívá.

Uveďme si tedy k dnešnímu svátku zamilovaných některé šťastné případy partnerských vztahů. Vztah investora, který hledal u svého „partnera“ dostatečné finanční zajištění a před rokem si za tu pravou zvolil akcii Živnostenské nebo Komerční banky, musí být nadmíru spokojen. V případě Komerční banky došlo v období mezi 14.2.2002 a 14.2.2003 k nárůstu kurzu o 66 % a vztah s akcií Živnostenské banky je téměř ideální. Posuďte sami, loňský kurz byl 1870 Kč a roční výročí investor oslaví zhodnocením o 125 %, neboť kurz Živnobanky je 4211.90 Kč.

Pokud náš „zamilovaný“ investor nemá nic proti spojení partnera s tabákovým průmyslem a za tu pravou si vybral akcii Philip Morris, zhodnotil své investice (včetně dárku v podobě dividendy 1240 Kč/akci) o cca 52 %.

V průběhu minulého týdne, vyjádřeno indexem PK 30, trh posílil o 2 %. Hlavní zásluhu na růstu indexu mají akcie Českého telecomu, které v týdnu posílily o 3,9 % a akcie Českých radiokomunikací, u nichž došlo k růstu o 5 %. Z akcií, které tvoří bázi indexu PK 30, došlo k více než 2 % poklesu pouze u akcií Metrostavu a Středočeské energetiky.

V průběhu týdne docházelo k posilování kurzu akcií ČEZu, na páteční zprávu o požadavku antimonopolního úřadu na přecenění hodnoty distribučních společností však reagoval trh korekcí na hodnotu z konce minulého týdne. ČEZ tak v týdnu posílil o nepatrných 0.5 %.

Korekci předchozího růstu zaznamenaly tento týden akcie Apollón holdingu, které ztratily více než 15 %.

Autor článku

Ing. Jiří Vodička  

Články ze sekce: INVESTICE