Česká burza RM-SYSTÉM zahájila obchodování s novou emisí akcií společnosti Fortuna

29.10.2010 | , RM-Systém
INVESTICE


Závěr měsíce října se kvapně blíží a je tak pomalu na čase provést bilancování portfolia. Z historického hlediska výkonnosti akciových trhů, patří říjen mezi nejhorší měsíce. Stejně jako v měsíci září však tato poučka nebyla v tomto roce potvrzena a paušá

 

V uplynulém týdnu se akciím společnosti ČEZ dařilo mírně umazávat ztráty, v měsíčním srovnání však ČEZ za většinou společností z burzy RM-SYSTÉM výrazně zaostává. Ještě hůře na tom jsou investoři, kteří věřili v brzké oživení developerské společnosti ECM Real Estate. Rychlý růst, který předvedla společnost v minulém měsíci, vystřídal rychlý pád a akcie společnosti se aktuálně řadí na úplný chvost tabulky měsíční výkonnosti. Investičního obrození se naopak dočkali investoři u akcií Erste Group Banka především německého automobilového koncernu Volkswagen, jejichž růst od začátku měsíce ukazuje dvouciferné hodnoty. Průměrný denní objem obchodů dosáhnul v uplynulém týdnu 25,35 milionů Kč a index RM posílil o 1,67 %. Záverečná hodnota indexu ve 43. týdnu roku 2010 dosáhla hodnoty 2 397,50 bodů.

Erste Group Bank AG zvýšila čistý zisk
Akcie Erste banky od začátku měsíce října rostly s výhledem na dobré hospodářské výsledky, což investoři v kurzu akcie s předstihem promítli a dokázali titul vytlačit krátkodobě nad 800 Kč. Maximálních hodnot tohoto týdne bylo dosaženo ve středu, kdy se akcie obchodovaly až na 817 Kč. Hospodářské výsledky za 3. čtvrtletí, které oznámila Erste Group Bank dnes ráno lze ohodnotit pozitivně. Banka potěšila zejména na provozní úrovni, když zaznamenala růst úrokových výnosů. K dobrému výsledku přispěla také nižší tvorba opravných položek na špatné úvěry, jejichž hodnota se v posledních čtvrtletích velmi pozorně sleduje. Tyto pozitivní hodnoty mírně kompenzoval růst personálních nákladů a pak především náklady na vyšší bankovní daň v Maďarsku, kterou Erste Group Bank ve svém účetnictví zachytila. Podtrženo, sečteno, výsledkem je čistý zisk společnosti za třetí kvartál ve výši 265 milionů Eur, což znamená oproti stejnému období minulého roku nárůst o 16 %. O to překvapivěji zapůsobila reakce investorů, kteří i přes tyto pozitivní zprávy titul poslali krátce po otevření trhu pod 800 Kč. Přesto zůstává Erste Group Bank druhou nejvýnosnější investicí měsíce října, když za toto období připsala lehce nad 12 %.

Unipetrol potvrdil zveřejněné odhady
Management společnosti Unipetrol v minulém týdnu uveřejnil předběžný odhad výsledků hospodaření za třetí čtvrtletí. Dnes společnost vydala oficiální výsledky hospodaření, ve kterém potvrdila očekávání z předběžného odhadu. Na úrovni provozního i čistého zisku dokázala společnost několikanásobně překonat hodnoty za stejné období loňského roku, obě hodnoty jsou však výrazně nižší, než tomu bylo v minulém čtvrtletí. Důvodem je zejména pokles marží rafinérských produktů a klesající rozdíl v cenách ropy Brent a Ural. Tento pokles částečně kompenzoval růst prodeje rafinérských produktů, který dosáhl oproti minulému čtvrtletí přibližně 10 %. Silně konkurenční prostředí, ve kterém se Unipetrol pohybuje a křehké oživení ekonomiky spolu s nejistou situací okolo energetické koncepce vlády, jsou hlavními hrozbami pro nadcházející měsíce. V tomto týdnu zaznamenal Unipetrol růst o 4,66 %, když uzavřel na 199,80 Kč.

Fortuna novým přírůstkem burzy RM-SYSTÉM
V minulých měsících se živě hovořilo o nových společnostech, které by si mohly přijít pro kapitál na burzu. Nejčastěji se hovořilo o Československé obchodní bance, výrobci antivirových programů AVG a sázkařské společnosti Fortuna. Posledně jmenovaná společnost se následně, po dlouho trvajících debatách o prodeji podniku, rozhodla nabídnout k prodeji pouze část svých akcií a to formou primárního úpisu tzv. IPO. V rámci tohoto úpisu akcií získala společnost kapitál k zamýšleným investicím. Zejména se Fortuna snaží o získání licence na online sázení v Polsku a provozování loterie na území České republiky, kde má doposud monopol společnost SAZKA. Od středy 27.10.2010 jsou akcie společnosti Fortuna obchodovány na české burze cenných papírů RM-SYSTÉM.

Emise byla rovněž zařazena na seznam „elitních" cenných papírů EasyClick. Velikost EasyClick lotu je 250 kusů. Titul neunikl pozornosti analytiků, kteří mu přisoudili cílové ceny nad 120 Kč. Po prvních dvou dnech obchodování se akcie společnosti zastavily na hodnotě 108,20 Kč.

Volkswagen králem uplynulého týdne
Německá automobilka Volkswagen AG, jejíž akcie jsou na burze RM-SYSTÉM tzv. duálně kotovány, v uplynulém týdnu prodloužila růstovou sérii, kterou zahájila na počátku měsíce. Společnost v pondělí oznámila investorům hospodářské výsledky za uplynulé čtvrtletí, které překonaly veškeré odhady. Díky silné poptávce z Asie se Volkswagenu podařilo několikanásobně navýšit tržby i čistý zisk, což investoři ocenili nákupem akcií společnosti, přestože představenstvo firmy uvedlo, že v nadcházejícím čtvrtletí očekává ochlazení této poptávky. Uplynulý týden akcie společnosti zakončily na hodnotě 2 330 Kč a připsaly tak svým držitelům 13,66 %.

Ing. Martin Hloušek

 

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE