Bídná říjnová statistika fondů

02.11.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Ani poslední říjnový týden nezachránil měsíční statistiku a přestože byl o svátek kratší, investoři si stihli odnést čtvrt miliardy.

Nabízí se hypotéza předvánočního utrácení, ale není asi příliš pravděpodobná. Tak či onak za říjen naše fondy přišly o 1,5 miliardy korun, což je nejhorší měsíc nejen letošní, ale dokonce za celý rok a půl od loňského dubna, kdy ještě dozníval šok z finanční krize.

Znovu zesílil odliv zejména z fondů peněžního trhu, z nichž odešlo 1,5 miliardy. Jejich roční výnos kolem 1,5 % nenadchne, ale půlroční kolem 0,5 % už zřejmě způsobí dost citelné rozčarování. Při 2% inflaci je snadné si ztrátu spočítat.

Dalších 700 milionů odlivu způsobily zajištěné fondy, ale tam jde spíš o časovou vlnu, protože jsme v období, kdy končí investiční období velikánům z dob vlny módní. A přestože tyto končící fondy překonaly krizi bez ztráty, také bez potenciálních „až“ výdělků.


Dluhopisové fondy nepřinesou dvouciferné výnosy


Kladné říjnové číslo vidíme jen u dluhopisových fondů, kam naivkové přinesli skoro čtvrt miliardy. Zpětné zrcátko je tentokrát oblaflo jako bludiště na Petříně. Přestože v něm vidí pěkné až dvouciferné výnosy, čeká je zklamání kolem nuly. Sazby totiž nemají kam klesat, takže dnes nakupují předražené bondy, které naopak v tržní ceně klesat budou. Takže nakonec bude nula možná tou lepší variantou.

Graf: Investice do fondů v ČR v mil. Kč (43. týden 2010)

Investice do fondů v ČR v mil. Kč


Dividendové akcie se vyplatí


K tomu ještě jednu historickou výjimečnost: výnos desetiletých amerických vládních bondů se poprvé po 50 letech blíží dividendovému výnosu akciového indexu S&P Composite – proč tedy nezvolit mnohem dynamičtější potenciál akcií? Opět tedy jediná současná dobrá rada (nad zlato): jedině dividendové akcie.

Akciové trhy se zatím stále jen plácají jako ryba na suchu – ten nás doslova kolem roční nuly. Americké jsou sice na 10% výnosu (Nasdaq skoro na 20%), ale přepočítejte si dolar do korun a jste na tom ještě hůř.

Tabulka: Investice do fondů v ČR (43. týden 2010)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu -471
dluhopisové 26
smíšené 69
akciové 50
zajištěné 76
Celkem -250

Tak na závěr jen něco málo jiných čísel z oblasti financí: za posledních 5 měsíců si bankovní vklady připsaly pouhé 3 miliardy korun! Banky se převlékly za dealery jednorázovek, kterých za tři čtvrtletí nabouchaly už skoro za 20 miliard (z 12 miliard loni), z toho naše tři velké banky zvládly 14,5 miliardy. Přitom kolem z 60 % jde o převlek zajištěných fondů. Oblbování lidí tedy pokračuje nejen sítěmi pseudoporadců, ale i na bankovních pobočkách. Za slovo „jistota“ si náš spořínek pěkně připlatí. To snad raději ten slamník…

 

Autor článku

Petr Fejtek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE