Jak si stojí koruna, euro a dolar

28.02.2003 | , Ruesch International
INVESTICE


Čtvrteční obchodování zahajovala koruna na úrovni 31,73 CZK/EUR a v průběhu dopoledne posilovala směrem k hranici 31,65 CZK/EUR. V odpoledních hodinách se kurz vrátil k hranici 31,70 CZK/EUR, kde i koruna obchodování zakončila. Včera ráno zveřejnil ČSÚ výsledek únorových indikárů důvěry.

Čtvrteční obchodování zahajovala koruna na úrovni 31,73 CZK/EUR a v průběhu dopoledne posilovala směrem k hranici 31,65 CZK/EUR. V odpoledních hodinách se kurz vrátil k hranici 31,70 CZK/EUR, kde i koruna obchodování zakončila. Včera ráno zveřejnil ČSÚ výsledek únorových indikárů důvěry. Celkový indikátor důvěry vzrostl o jeden bod po lednovém poklesu. Výrazně se zlepšila důvěra v průmyslu, kdy z předchozí úrovně –50, stoupla na +4,0. Avšak složka spotřebitelské důvěry, která hodnotí finanční a ekonomickou situaci konzumentů v současnosti a během příštích 12 měsíců, po lednovém propadu o 12,0 bodů klesla v únoru o 13,0 bodů. Bankovní rada se na svém včerejším zasedání rozhodla ponechat klíčovou dvoutýdenní repo sazbu na stávajícím rekordním minimu 2,5 procenta. Guvernér Tůma nicméně naznačil, že výrazné snížení sazeb Evropskou centrální bankou by mělo důsledek pro nastavení domácí měnové politky. Trh očekává, že ECB sníží na svém dalším zasedání úrokové sazby o 50 bazických bodů. Dnešní prezidentské volby by při nezvolení nového prezidenta mohly znamenat pro korunu negativní impuls.

Ve vztahu k americkému dolaru koruna dokázala během dopoledne posílit z otevírací úrovně 29,40 CZK/USD až k hranici 29,20 CZK/USD. V odpoledních hodinách se však trend otočil a koruna uzavírala na 29,48 CZK/USD, tedy na slabší úrovni než obchodování zahajovala. Americkému dolaru pomohlo zveřejnění příznivého výsledku průmyslových objednávek. Ty vykázaly třikrát větší růst než předpokládal trh. Lednové průmyslové objednávky dosáhly růstu 3,3% po revidovaném prosincovém růstu 0,4%. Podporu dolaru vytvořil také souhlas Iráku zničit své zakázané střely.

Dnes bude zveřejněn harmonizovaný index spotřebitelských cen eurozóny za leden, který nám přiblíží reálnost snížení úrokových sazeb ECB. Z americké ekonomiky bude zveřejněn předběžný ukazatel HDP za 4. čtvrtletí a únorový index spotřebitelské důvěry měřený michiganskou univerzitou.

Ruesch International - specialista na zahraniční platby

Autor článku

Ing. Roman Kmoníček  

Články ze sekce: INVESTICE