Fondy se ukládají k zimnímu spánku

23.11.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Dalších 200 milionů korun je fuč. Asi jen spekulovat můžeme, zda naši investoři do konce roku ještě ožijí, anebo už budou jen dál prohlubovat odlivovou vlnu.

Ta bývá koncem roku tradičně sezónním jevem, navíc několik milionů lidí platí stavební spoření až ke konci roku, a mnohým na to z běžného rodinného cash flow těch 20 litrů (někdy i za víc členů domácnosti) nezbývá.

To nemluvíme o blížícím se Ježíškovi, který nás už v reklamách upozorňuje, co bychom si všechno měli za úžasné a neopakovatelné ceny koupit.

Takže bezmála čtvrtmiliarda vyzvednutá z fondů peněžního trhu je zcela pochopitelná. Navíc tamní výnos dostává na frak málem i od těch poťouchlých spořicích účtů. I když, ono to vyjde po zdanění úroků z vkladu asi tak nastejno, jde jen o to, který fond počítáme, protože jejich půlroční výnos vidíme jak 0,3 %, tak i 0,8 %.


Dluhopisové fondy se vracejí na scénu


Asi zajímavější je určitý návrat na scénu, který vidíme u dluhopisových fondů. Ne že by přímo vstávaly z mrtvých – výnosově naopak vyklesávají už o 0,3 % za poslední měsíc, ale přesto do nich „zpozdilých“ pár desítek milionů ještě zamířilo. Zajištěné fondy musely sice vynahradit 80 milionů z jednoho končícího privat banking MM a 20 milionů z Finanční nezávislosti, ale nakonec se nad hladinou udržely.

Trhy se stále potácejí v nejistotách, když se role helloweenské dýně chopilo Irsko. To je ovšem malé, navíc problémy má „jen“ s bankami, ne s hospodařením státu. Takže počkejme si na Portugalsko a hlavně Španělsko – ty způsobí větší vlny.

Graf: Investice do fondů v ČR v mil. Kč (46. týden 2010)

Investice do fondů v ČR v mil. Kč


Akcivé fondy jsou jednou nahoře, jednou dole


Akciové potácení pokračuje a jednou převáží strach z čínského šlapání na brzdu, po chvíli zase oslní nadšení ze zmrtvýchvstání zombie GM. Takže i čtvrteční rally na Wall Street přinesla smíšené pocity. Úspěšné IPO automobilky General Motors v dalším historickém rekordu získalo přes 20 miliard dolarů (ďábelských 360 miliard korun), což vedlo během dne až k 9% růstu titulu a stalo se jasným býčím signálem, který zvedl vlnu pozitivní nálady i na širším trhu. Stoupenci technické analýzy však optimismus krotí a pouhé „obletování“ 1200 bodů indexem S&P jim dává za pravdu, když podle techniků nemá k udržení se nad touto hranicí dostatečnou podporu.

Tabulka: Investice do fondů v ČR (46. týden 2010)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu -223
dluhopisové 34
smíšené 1
akciové -23
zajištěné 14
Celkem -197

Praha stále fňuká jak na akciích ČEZ, tak nad slabotou developerů, nizounké objemy obchodů splín jen podtrhují.

 

Autor článku

Petr Fejtek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE