Pokles cen akcií českých bank

03.03.2003 | , RM-Systém
INVESTICE


Komentář k vývoji na trhu RM-S v týdnu od 24. 2. do 28. 2. 2003

Také v posledním únorovém týdnu měli investoři na RM-S možnost zhodnotit své investiční portfolio, v rámci objektivity je však nutné uvést, že na akciovém trhu byly také emise, které v průběhu týdne oslabily.

V oblasti bankovního sektoru oslabily jak akcie Komerční tak i Živnostenské banky. V prvním případě to bylo o 2,8 %, kdy Komerční banka uzavírala týden na hodnotě 2 102 Kč a cena akcií Živnostenské banky klesla na 4105,50 Kč o 3,1 %.

Nárůst zaznamenaly v průběhu týdne akcie společností Vítkovice, které zakončily týden 13,4 % zhodnocením a také akcie Pražských služeb potěšily své akcionáře, když posílily o 16 % na závěrečnou hodnotu 812 Kč.

Z cenných papírů zastoupených v Indexu PK 30 došlo poklesu o 0,6 % u akcií Philip Morris. Změny v představenstvu a dozorčí radě ČEZ významně neovlivnily vývoj kurzu Čezu, jehož akcie v průběhu týdne mírně posílily o cca 1,5%.

V případě Unipetrolu došlo k mírnému oslabení o 1,5 %, ale z meziročního srovnání si tyto akcie vedou velmi dobře. Pro zajímavost: investor, který se na RM-S rozhodl investovat do akcií Unipetrolu na konci loňského roku, zhodnotil svoji investici v průběhu roku o přibližně 27 %.

Celkově, měřeno indexem PK 30, oslabily akcie na trhu RM-S o 2,2 %, když index uzavíral na 721 bodech.

Autor článku

Ing. Jiří Vodička

Články ze sekce: INVESTICE