Komodity: Cena bavlny padá, spekulanti opouští trh

24.11.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Cena bavlny v úterý pokračovaly na burze ICE ve volném pádu poté, co spekulanti ve velkém rozvazovali dlouhé pozice. Nejaktivnější kontrakt bavlny s...

...dodáním v prosinci v úterý průběžně ztrácel maximální povolený cenový limit aby nakonec uzavřel se ztrátou 8,8 centů na měsíčním minimu 113,09 centů za váhovou libru. Obrat započal na trhu 11.listopadu, kdy cena v New Yorku zdolala nové historické maximum 157,23 centů.

Během následujících 10 dnů ale ztratila neuvěřitelných 29%. Podle zápisu CoT z 15.listopadu klesl počet otevřených pozic o jednu čtvrtinu, z rekordního vrcholu 459 tisíc na 331 tisíc. Většina brokerských domů a analytiků již v září varovala, že cenová bublina může rychle splasknout, vzhledem k poměrně omezené likviditě trhu a robustnímu zapojení spekulantů. Navzdory významné korekci je bavlna o 29% výš než před rokem.

Mezi medvědí faktory je možné započítat vzestupnou revizi odhadu produkce v Indii a také spekulace, že protiinflační opatření ze strany Číny sníží poptávku rychle rostoucí ekonomiky po surovinách. Býčí faktory nadále zastupují nižší globální výstup, kvůli nepřízni počasí a pokles celosvětových zásob na 15- leté minimum. USDA v listopadu snížila odhad světové produkce o 1,4 mil na 115,25 mil žoků, konečné zásoby na 42,2 mil žoků. V zemi největšího exportéra, Spojených Států klesne zásoba bavlny na 2,2 mil žoků, což je nejnižší hladina od roku 1925. Poptávka největšího producenta a importéra planety je stále nenasytná. Dovozy do Číny v září meziročně vzrostly o 96,6% na 200 800 tun.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE