Týden na komoditních trzích

29.11.2010 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Výrazný pokles zaznamenala v předchozím týdnu bavlna. Ta tak vyvážila svůj silný růst, jehož jsme byli svědky v předcházejících měsících.

Bavlna

Výrazný pokles zaznamenala v předchozím týdnu bavlna. Ta tak vyvážila svůj silný růst, jehož jsme byli svědky v předcházejících měsících. V době, než dosáhla v listopadu zatím nejvyšší letošní ceny, posílila v předchozích třech měsících růstu o celých 88 %. Ve středu se zdálo, že se cena bavlny opět vrací k růstovému trendu, když zakončila silným růstem o 4,3%. Byla to však pouze jednodenní korekce. V závěru týdne, v pátek, opět bavlna významně oslabila. Čína se snaží omezit spekulativní obchody s komoditami a např. Zhengzhou Commodity Exchange tak zvýšila margin potřebný pro obchodování olejnin a obilnin. Aktuální březnová bavlna oslabila v pátek na ICE Futures U.S. na hodnotu 111,76 centů za váhovou libru. Je to pokles o necelá 4% oproti předchozímu dni.

Ropa

Ceny ropy se minulý týden pohybovaly jak na příslovečné houpačce. Pondělí i úterý bylo ve znamení oslabení, které navázolo už na páteční pokles. Trhy reagovaly z velké části na obavy z možného rozšíření současné evropské dluhové krize i na další země. Obavy se zvýšily především ve chvíli, kdy německé kancléřka Angela Merkelová oznámila, že euro se nachází ve vážné situaci. Středa pak byla ve znamení růstu. Dokonce se jednalo o nejvyšší růst ceny ropy za poslední 4 měsíce. K posílení došlo v návaznosti na zveřejnění pravidelné statistiky, která odhalila v týdnu končícímu 20.11., pokles nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA na nejnižší úroveň od roku 2008. Zmíněná zpráva podpořila optimistickou náladu týkající se zrychlení růstu americké ekonomiky a tím také nárůstu poptávky po energiích. Lednová ropa na CME v pátek proti předchozímu dni mírně oslabila na 83,76 USD za barel.

Zlato

Tento drahý kov zakončil minulý týden zhruba na stejných hodnotách jako v pondělí začal. Cena byla ovlivňována především aktuálními celosvětovými problémy. Mezi tyto problémy patří dluhové problémy některých evropských zemí, hlavně pak situace v Irsku. Dále pak se dočasně zvýšila cena zlata v reakci na napětí mezi Severní a Jižní Koreou. Investoři se totiž díky nejistotě na světové politické scéně snažili zajistit bohatství právě nákupem zlata. Zlato zakončilo minulý týden na CME hodnotou 1364,30 USD za trojskou unci.

 

Tomáš Kocourek

Colosseum a.s.

 

 

Autor článku

Tomáš Kocourek  

Články ze sekce: INVESTICE