Burza RM-SYSTÉM pokračuje v oslabování

29.11.2010 | , RM-Systém
INVESTICE


Mezinárodní politickou scénou cloumají zprávy o vzájemném napadání dvou korejských států, které údajně stojí na pokraji nové války. Tyto zprávy ovlivňují také finanční trhy, na kterých však prozatím stále hrají prim dluhy evropských zemí. Poté, co se zača

 

V uplynulém týdnu se nedařilo zejména finančním společnostem, které na dluhové problémy evropských zemí doplácejí nejvíce. Proto se tentokrát mezi nejvíce oslabující společnosti zařadila Erste banka, Komerční banka, ale také pojišťovací skupina VIG. Největší propad však zažili investoři u akcií Fortuna, která v tomto týdnu odepsala 7,26 %. Směrem nahoru se naopak vydaly akcie společnosti Vítkovice Machinery Group, které investorům připsaly 7,85 % či Orco Property Group, jež od pondělí přidaly téměř 5 %. Výraznější pohyby na trhu sebou přináší také rostoucí objem obchodů na burze RM-SYSTÉM. Průměrně byly denně zobchodovány akcie v objemu 28,17 milionů Kč. Index burzy RM-SYSTÉM za těchto okolností poklesnul o 2,1 % a uzavřel tento obchodní týden na hodnotě 2 332,39 bodů.

Pegas Nonwovens příjemně překvapil čtvrtletními výsledky
Jednou z posledních společností obchodovaných na burze RM-SYSTÉM, které vyhlásily hospodářské výsledky za uplynulé čtvrtletí, byl výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens. Akcionáři se tiskové zprávy společnosti dočkali včera. Výrazný růst cen polymerů, tedy materiálu využívaného pro výrobu produktů společnosti, se v posledních devíti měsících negativně podepsal pod provozní marži a ukazatel provozního zisku (EBIT) tak díky rostoucím nákladům dosáhnul hodnoty 13,2 milionů Eur, což je oproti stejnému období loňského roku o 30,4 % méně. Ve třetím čtvrtletí začaly ceny polymerů mírně oslabovat a výsledkem byl nárůst ukazatele provozního zisku (EBIT) oproti druhému čtvrtletí roku 2010 o 19 % (5,1 milionů Eur). Ve třetím čtvrtletí roku 2010 dosáhla společnost čistého zisku ve výši 8,2 milionů Eur. Hospodářské výsledky byly tentokrát v souladu s očekáváním analytiků a tak jejich celkový dopad vyznívá neutrálně. Akcie společnosti v tomto týdnu uzavřely na 422 Kč (+ 0,24 %).

Orco Property Group opět dosáhla zisku
Vlna optimismu zachvátila akcie společnosti Orco především v minulém čtvrtletí, kdy se společnosti podařilo po několika čtvrtletích dosáhnout nejen výrazného růstu výnosů, ale také kladné hodnoty čistého zisku. Podobně reagovali investoři také na výsledky společnosti za 3. čtvrtletí tohoto roku, když navzdory negativnímu tržnímu sentimentu ukazovaly na monitoru zelenou hodnotu. Společnosti se podařilo v uplynulém čtvrletí navýšit výnosy z prodeje a pronájmu budov oproti stejnému období loňského roku na 65,1 milionů Eur (+19 %). Růst výnosů se promítl také v hodnotě provozního zisku (EBIT), který dosáhnul hodnoty 14,1 milionů Eur a také v hodnotě čistého zisku, který společnost zvýšila na 4,2 milionů Eur. Předseda představenstva společnosti, Jean Francois Ott, v tiskové zprávě uvedl, že se společnosti podařilo v uplynulém čtvrtletí realizovat prodej nestrategických aktiv firmy a zdůraznil význam nových projektů společnosti, mezi kterými je například výstavba multifunkčního centra Bubny v Praze či polský projekt Zlota ve Varšavě. Zároveň pan Ott potvrdil celoroční výhled letošních tržeb v rozmezí 280 - 300 milionů Eur. Akcie společnosti v uplynulém týdnu přidaly 4,75 % a uzavřely na hodnotě 195 Kč.

Nové cílové ceny u Telefónicy O2 a Komerční banky
V uplynulém týdnu se nových cílových cen dočkala pětice akcií obchodovaných na burze RM-SYSTÉM. Hned dvakrát se vyjádřili analytici k akciím telefonického operátora Telefónica O2. Zatímco analytici švýcarské UBS zvýšili cílovou cenu akcií v jednoročním horizontu na 445 Kč (původně 420 Kč), kolegové z Raiffeisenbank cílovou cenu snížili, přičemž maximální cena akcií by dle názoru analytiků společnosti neměla dosáhnout více než 412 Kč (původně 430 Kč). Závěrečný kurz uplynulého týdne činí 371,10 Kč (- 2,85 %).

K navýšení cílové ceny přistoupili u Komerční banky analytici Morgan Stanley, kteří oceňují pozitivní hospodářské výsledky, kterých dosahovala Komerční banka v minulých dvou čtvrtletích a také předpokládanou výši dividendy, díky které by se mohla Komerční banka zařadit mezi bankovní společnosti s nejvyšším dividendovým výnosem na evropských trzích. Dle názoru analytiků Morgan Stanley by měli investoři v jednoročním horizontu očekávat cenu akcií Komerční banky u hranice 5 000 Kč. Páteční závěr na burze RM-SYSTÉM činil 4 065 Kč a v tomto týdnu akcie společnosti ztratily 2,66 %.

Ing. Martin Hloušek

 

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE