Makro: Výrobní aktivita v Číně v listopadu vyskočila na sedmiměsíční vrchol

01.12.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Podle listopadového průzkumu čínské federace dodavatelů a nákupu (CFLP) zrychlil index výrobní aktivity PMI z 54,7 bodů na sedmiměsíční vrchol 55,2...

...bodů. Výsledek předčil očekávání. Většinový konsenzus předpokládal 54,8 bodů. Hladina 50 odděluje růst od poklesu, přičemž PMI v Číně nepřetržitě roste 21 měsíců. Výrazný vzestup opět zaznamenal ukazatel produkce a nových zakázek. Ceny na vstupu zaznamenaly čtvrtou nejvyšší hodnotu v historii, pouze slabší růst vykazoval ukazatel zaměstnanosti.

HSBC výrobní index PMI v listopadu vyskočil z 54,8 na 55,3 bodů. Byla to nejvyšší hodnota od března. Výsledek mírně zaostal za odhady 55,4 bodů. Výstup výrazně zrychlil, odrážel nové tuzemské a zahraniční zakázky. Ceny na vstupu zaznamenaly nejsilnější vzestup za poslední dva roky, kvůli zdražení surovin jako bavlna, obilí, ropa a ocel. Průměrné výstupní ceny byly v listopadu rekordní. Je pravděpodobné, že PBoC brzy utáhne měnovou politiku. HSBC index PMI je sestaven na základě průzkumu nákupních manažerů více jak 400 výrobních podniků po celé Číně.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE