Komodity: Indie rozhodne o vývozu cukru v prosinci

03.12.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Indie rozhodne o tom, zda uvolní více cukru pro export třetí prosincový týden poté, co vyhodnotí odhady produkce, informoval ministr zemědělství...

...Sharad Pawar. Vláda předpokládá výstup v marketingovém roce startující 1. října okolo 24,5 milionů. Pokud nebude splněna tato prognóza, pravděpodobně vývoz neumožní.

Výstup cukrové třtiny v letošní sezóně meziročně vzroste o 16,9% na 324,9 mil tun. Druhý největší světový producent cukru a největší spotřebitel planety má v letošní sezóně jedinečnou příležitost k exportům sladidla. Jeho každoroční poptávka dosahuje okolo 22,5 až 23 milionů tun. Ještě v loňském roce musel deficit nabídky řešit dovozy.

Producenti se obávají, že letošní výtěžnost může být kvůli pozdním dešťům nižší. Provoz cukrovarů je na začátku sezóny (říjen-duben) v největších pěstitelských oblastech Uttar Pradesh a Maharashtra opožděný. Indické cukrovary mají povoleno postupně vyvézt 1,5 milionů tun cukru do března. Vývoz bude pravděpodobně vytvářet tlak na celosvětové ceny, které zůstávají nadále vysoké vzhledem k nízkým zásobám. Ceny bílého zlata v půlce listopadu korigovaly 30-leté maximum po dlouhém sedmiměsíčním rally.

Cena cukru s březnovým doručením na burze Intercontinental Exchange ve čtvrtek uzavírala na 28,45 centů za libru a od počátku týdne rostla o 0,4%. Jedenáctého listopadu cena vyskočila na 33,39 centů a byla nejvyšší od roku 1980. Globální trh cukru bude podle projekcí ISO po dvou letech deficitů v mírném přebytku 1,3 mil tun, poptávka letos vzroste o 1,3% ale poměr využití zásob bude nejnižší za posledních 20 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE