Makro: Australská centrální banka v prosinci drží úrokové sazby beze změn

07.12.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Bankovní rada australské centrální banky v prosinci podle očekávání zachovala základní úrokovou sazbu beze změny na 4,75 %. Naposledy ji nečekaně...

...zvýšila o čtvrt procentního bodu v listopadu. Guvernér RBA Glen Stevens v prohlášení uvedl, že současné nastavení měnové politiky je pro ekonomický výhled vhodné.

Obavy o úvěruschopnost řady evropských vlád se staly středem zájmu finančních trhů a výnosy státních dluhopisů některých zemí eurozóny reagovaly výrazným nárůstem. Poslední údaje naznačují, že čínská a indická ekonomika nadále robustně roste. Cenové tlaky byly zaznamenány v řadě asijských ekonomik. Ve Spojených Státech pokračuje mírný hospodářský růst.

Obchodní podmínky jsou v Austrálii na nejvyšší úrovni od roku 1950. Ekonomika těží z pokračujícího nárůstu poptávky po surovinách. Podnikové investice výrazně rostou v reakci na vysoké úrovně cen komodit. Výdaje domácností a poptávka po úvěrech stagnuje, znatelně roste míra úspor. Indikátory zaměstnanosti naznačují mírnější tempo růstu v nadcházejícím období, po velmi silném růstu v uplynulém roce.

Směnný kurz se v tomto roce významně zvýšil, odráží vysoké ceny komodit a výhled měnové politiky Austrálie. Meziroční míra inflace ve třetím čtvrtletí zpomalila růst z 3,1% na 2,8%. Krátkodobý inflační výhled neočekává významnou změnu. Míra nezaměstnanosti v říjnu překvapivě vyskočila o 0,2% na půlroční vrchol 5,4%. Pololetní vládní výhled přitom snížil projekci nezaměstnanosti pro letošní rok na 4,75%. Hrubý domácí produkt Austrálie vzrostl ve čtvrtletí do září pouze o 0,2 %, po robustní 1,1% expanzi ve 2Q.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE