Makro: Inflace Česka v listopadu beze změn na 2,0 pct

09.12.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Spotřebitelské ceny Česka se v listopadu zvýšily o 0,2% a meziročně rostly o 2,0% stejně jako v září a říjnu, uvedl ČSÚ. Většinový konsenzus...

...předpokládal 1,9% a výsledek zaostal za očekáváním. V říjnu inflace meziměsíčně klesla o 0,2%. Vývoj CPI v říjnu ovlivnilo zejména zvýšení cen v oddíle potravin a nealkoholických nápojů a to u ovoce, zeleniny, pekárenských výrobků a obilovin, olejů a tuků. Zdražily ceny alkoholu a tabáku a také oděvy a obuv. Opačný vliv na vývoj CPI měl sezónní pokles cen tuzemských a zahraničních rekreací a zdravotní péče. Ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,5%, ceny služeb klesaly o 0,2%.

Zrychlil meziroční růst cen potravin a nealkoholických nápojů (5,2%), dále alkoholické nápoje a tabák (4,9%), stabilně rostly ceny bydlení (2,3%). V oddíle bydlení rostly meziroční ceny zemního plynu o 6,6%, tepla a TUV o 3,4%, vodného o 3,8% a stočného o 4,9%. Čisté nájemné se zvýšilo o 8,3%, z toho regulované o 16,9%, zatímco tržní opět kleslo o 2,3%. Zpomalil meziroční růst cen zdravotní péče, dopravy a ostatní zboží a služby. Stabilně rostly ceny vzdělávání, stravování a ubytování. Meziroční pokles v listopadu zaznamenaly ceny v oddíle oděvů a obuvi, bytové zařízení, vybavení a opravy, ceny pošt a telekomunikací, rekreací a kultury. Ceny zboží meziročně rostly o 1,8%, ceny služeb o 2,1%.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE