Fondy bez chuti do života

14.12.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Závěr roku nebývá sice nijak úspěšným obdobím spoření obecně, ale s odlivem dalších víc než 600 milionů korun za týden to přece jen investoři přehánějí.

Ovšem obchody přetékají slevami a heslo „no nekup to“ zřejmě vítězí na celé čáře. Dalším oblíbeným „dárkem“ – asi ne přímo pod stromeček, ale spíš do trezoru – se prý stávají zlaté cihličky, takže importéři fyzického zlata se mohou přetrhnout. Zdá se, že nevěříme už ničemu a nikomu, natož v nějaké zázraky Svaté noci.

Čtvrt miliardy se opět odporoučelo z fondů peněžního trhu, dalších více než 300 milionů si odepsaly zajištěné fondy. Na nich se opět negativně projevilo ukončení investičního období trojice starších větších fondů, což nestačily ty nově nabízené ani zdaleka nahradit.


Dluhopisové fondy stále klesají


Pokračuje i obrat na dluhopisových fondech: z věřících se stali nevěřící psi, kteří si své ulovené kostičky začínají ve velkém snášet zpět do boudy (nebo kam). Těch několik, kteří si dodali odvahu loni na jaře po krizovém propadu, vydělali majlant, ovšem velká vlna investorů nastupovala až do rozjetého rychlíku. Ještě také něco vydělali, ale čekat až na uklidnění trhů vždycky něco stojí. Tak nebo onak, vrchol je nepochybně za námi a nyní skutečně jediná rady: bič a pryč.

Dluhopisové trhy již započaly éru růstu výnosů, takže ceny „starých“ bondů nutně klesají. Kdo to umí, začal dluhopisy shortovat, ale to není operace pro amatéry. A navíc tím, jak se vlny přelévají mezi oběma břehy Atlantiku, dostává zabrat i páreček euro-dolar. Zdánlivě má jen dva konce, ale jen aby to nebylo spíš podobné jako u jitrnice, která jich má sedm.

Graf: Investice do fondů v ČR v mil. Kč (49. týden 2010)

Investice do fondů v ČR v mil. Kč


Pumpování peněz do ekonomiky nefunguje


Trhy se stále nedůvěřivě dívají na vývoj i jednotlivé signály a jen sledovat názory teoretiků či analytiků připomíná spíš panoptikum, než diskusi odborníků. Ukazuje se také zajímavé téma diskuse: zatímco americký TARP nejenže zachránil bankovní systém i automobilky, ale dokonce zřejmě vydělá (vše to byly půjčky zajištěné akciovými podíly), pumpování peněz do ekonomiky nějak nefunguje. Někdo tvrdí, že je nutno pumpovat víc, druzí ale už čenichají nafukování dalších bublin.

Tabulka: Investice do fondů v ČR (49. týden 2010)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu -232
dluhopisové -76
smíšené 24
akciové -33
zajištěné -316
Celkem -633

Čím dál víc také určuje náladu ten „třetí vzadu“, tedy Čína. Možná za chvíli přemalujeme i naše tři krále a ten dotyčný nebude už černý, ale žlutý. Akciové trhy se tedy stále potácejí, i když ty americké už na letošních maximech a německý DAX se vyhoupl nad 7000 bodů poprvé od června 2008. Jestli tedy nepřijde nějaké krupobití, přece jen indexy letos vynesou kolem 10 % (Nasdaq 20 %), jen ta Praha se zatím šnečím tempem plazí k 6 %.

Autor článku

Petr Fejtek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE