Krátké shrnutí obchodování v USA

20.12.2010 | , Atlantik FT
INVESTICE


...

...

Denní shrnutí:

Americké akciové trhy uzavřely páteční obchodní seanci se smíšenými čísly blízko nulových hodnot. Index DJIA odepsal 0,06 %, hlavní index S&P 500 přidal 0,08 % a technologický Nasdaq uzavřel se ziskem 0,21 %.

Futures na Wall Street dlouho hledaly jasný směr, když na trhy nepříznivě působila zpráva agentury Moody´s, která snížila rating Irska hned o pět stupňů a navíc ponechala negativní výhled pro další vývoj. Naopak pozitivně investoři přijali zprávu, že americká Sněmovna reprezentantů ve čtvrtek večer následovala Senát a rovněž schválila prodloužení daňových úlev o dva roky. Podporou pro technologický sektor pak bylo navýšení výhledu ziskovosti od společností Oracle (druhý největší výrobce podnikového softwaru), Accenture (druhý největší poskytovatel IT poradenství na světě) a Research in Motion (výrobce smartphonů BlackBerry). Indexy se tak před otevření trhu pohybovaly okolo čtvrtečních uzavíracích hodnot s výjimkou technologického Nasdaqu, který přidával 0,2 %.

V průběhu hlavní obchodní fáze se na trzích očekávala vyšší volatilita společně se silnějšími objemy, když v pátek končila platnost některých futures kontraktů a opcí. Došlo také k tzv. “quadruple witching”, což představuje expiraci futures a opcí na akciové indexy a na jednotlivé akciové tituly. V úvodu obchodování se americké akcie ponořily do červených čísel pod tíhou posilujícího amerického dolaru (+0,49 % vůči euru). V 16 hod. SEČ investory potěšil údaj o vývoji indexu předstihových ukazatelů, který za listopad vzrostl o 1,1 %. Výsledek byl sice v souladu s očekáváním analytiků, nicméně jeho hodnota se dostala na nejvyšší úroveň za posledních osm měsíců. Ve druhé polovině obchodování se tak dokázal hlavní index S&P 500 vyšplhat znova nad hladinu 1 245 bodů, i tentokrát však ke konci tuto rezistentní úroveň ztratil a uzavřel tak páteční obchodní seanci v blízkosti nuly (+0,08 %). Dařilo se zejména technologickým titulům, pro které bylo podporou již zmiňované zvýšení výhledu ziskovosti významných technologických gigantů. Akcie spol. Accenture přidaly během pátku 7,82 % a vyskočily na úroveň 50,32 USD, což jsou historická maxima! Naopak zátěží pro trhy byl přepravní sektor (-0,44 %).

Americký akciový index S&P 500 od začátku prosince zaznamenal pouze tři ztrátové dny a ve zbylých bylo obchodování vždy zakončeno v kladných hodnotách. Poměrně silný prosincový růst byl v mnoha případech podpořen také dobrými zprávami z americké ekonomiky, avšak mnohá negativní data byla prozatím ignorována. Investoři tak stále věří představitelům FEDu, že budou trhy i nadále podporovat nízkými sazbami a novými penězi. Je pravdou, že pokud budou kroky nejmocnějších centrálních bank směřovat stejným směrem (nízké sazby a nákupy dluhopisů), tak se na finančních trzích můžeme dočkat dalších růstů.

 

Makro:

  • Index předstihových ukazatelů v listopadu zcela dle očekávání s plus 1,1 % po revizi předchozího růstu na 0,4 % z 0,5 %

 

Pohled na indexy:

DJIA

11 491,91

-0,06%

S&P500

1 243,91

+0,08%

NASDAQ

2 642,97

+0,21%

 

Sektory:

Energie

-0,17%

Finance

-0,19%

Technologie

+0,37%

 

Pohled na vybrané akcie, měny a komodity:

EUR/USD

1,3183

-0,49%

Zlato

1375,63

+0,39%

Brent ropa - future

91,65

+0,05%

WTI ropa - future

88,07

+0,42%

 

Autor článku

Miroslav Nejezchleba

Články ze sekce: INVESTICE