Komise získala statut pozorovatele Výboru evropských regulátorů cenných papírů

27.03.2003 | , Finance.cz
INVESTICE


Dne 21. března 2003 se v Paříži konalo pravidelné zasedání Výboru evropských regulátorů cenných papírů (CESR - The Committee of European Securities Regulators), kterého se poprvé zúčastnila také Česká republika, již na jednání zastupoval předseda Komise pro cenné papíry František Jakub a člen prezidia Komise Milan Šimáček.

"Získání statutu pozorovatele CESR a možnost účastnit se jeho pravidelných jednání považujeme za historický mezník v existenci české Komise pro cenné papíry", vysvětluje význam člen prezidia Komise Milan Šimáček a dodává: "Právoplatným členem se staneme zároveň se vstupem naší republiky do Evropské unie."

Sedmé jednání CESR se poprvé uskutečnilo za účasti zástupců přistupujících zemí se statutem pozorovatelů (Česká republika, Kypr, Estonsko, Maďarsko, Litva, Malta, Slovensko). Na programu jednání CESR bylo odsouhlasení statutu přistupujících zemí a jejich účast na jednáních. Účastníci pak mimo jiné rozhodli o tom, že do konce března bude oficiálně zveřejněna direktiva Evropského parlamentu k tématu zneužívání trhu. Mezinárodní měnové standardy (IAS) schválené v červnu 2002 budou povinné pro všechny od roku 2005.

Během jednání CESR Komise podepsala bilaterálních dohodu, tzv. Memorandum of Understanding o vzájemné spolupráci a výměně informací s nizozemskou komisí pro cenné papíry. Naše Komise tak uzavřela tuto dohodu již s šestnácti regulátory finančních trhů.

CESR je oficiálním poradním výborem Evropské komise, zpracovává doporučení pro Evropskou komisi a jsou v něm zastoupeny všechny členské země EU. Dále mezi jeho hlavní úkoly patří kromě poradenské činnosti prohloubení koordinace mezi regulátory a zajištění evropského práva v členských zemích.

... tisková zpráva Komise pro cenné papíry

Autor článku

Radka Procházková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE