Trhy jako na houpačce, investujte do zlata

31.03.2003 | , Finance.cz
INVESTICE


Zdá se, že světové indexy jsou jako na houpačce. Indexy světových burz, kterými měříme celkovou výkonnost na kapitálových trzích jsou jeden týden nahoře, jeden týden v hlubokém propadu...

...Podobně je to s ropou. Má opravdu konflikt v Iráku na kapitálové trhy takový vliv? Co je hnací silou změn a posunů na trzích. Nabízí se otázka, jestli se vůbec dnes někdo zajímá o podstatu akcie, jestli vůbec někdo zajímá tržní hodnota firmy, nebo hnací silou na trzích jsou pouze psychologické a davové efekty.

Ropa tématem minulých dní
Vývoj posledního měsíce (a vlastně už od 11.září 2001) ukazuje, že velký vliv na trhy má právě nálada a míra optimismu na trzích. Důkazem je právě probíhající konflikt v Iráku. Nejistota a nedostatek informací hnaly v období těsně před vypuknutím války cenu ropy do výšin nevídaných. Nechybělo mnoho a ropa se dotkla magické hranice 40 USD/barel severomořská ropa byla levnější než typ Brent, ale i tak byly ceny nevídané. Mnozí pseudoodborníci předpovídali cenu i přes 50 USD/barel. Vypuknutí války ale znamenalo okamžitý obrat trendu. Válka totiž znamená, že vláda Spojených států může v případě potřeby uvolnit strategické zásoby a ty, přestože nejsou na maximech vystačí na dlouhé měsíce. Cena tak začala prudce padat. Vrátila se k 27 dolarům za barel, což je pro kartel OPEC přijatelná cena. Začátek války tak ropě jednoznačně pomohl k sestupu dolů. Když se podíváme do historie zjistíme, že se minulost opakuje. Obdobně tomu bylo i v době války o Kuvajt. Cena před válkou rostla a pak strmě spadla o desítky procent dolů. Ani zpracovatelé ani koneční spotřebitelé ropy, např. motoristé, se tak ropné krize jistě obávat nemusejí. Vývoj do budoucna bude mít v rukou především čas. Podle toho jak bude současná blízkovýchodní krize trvat, tak dlouho bude na této komoditě nervozita a čím bude konflikt delší, tím bude cena pravděpodobně více na rostoucí křivce. V této souvislosti ale musíme zmínit i Venezuelu. Venezuela, která má na cenu ropy významný vliv se vzpamatovává z krize, kterou prožila a těžba ropy se pomalu vrací k normálu.

Nadšení a optimismus netrvaly dlouho
Na akciový trh měla irácké krize také velký vliv. Akciové trhy – především americké a vyspělé evropské – se zmítají už více než rok v krizi. Zdá se, že dna nevidět a recesi nic nezastaví. Nejen makroekonomické důvody a všeobecné problémy firemní, ale také labilní psychika investorů. Lépe řečeno psychologické důvody jako je strach a nejistota v budoucí vývoj drží akciové indexy dole. Jen částečné probuzení, jen jakési zhoupnutí přišlo předminulý týden. Začala válka v Iráku a naivní investoři uvěřili, že nakreslené plány budou dodrženy a nebude trvat déle než pár dní a bude po všem. To těžko. Indexy 12. týden končily v silném plusu 9%. Ale stav to byl více než dočasný. Už první záběry mrtvých vojáků donutily investory opět k prodeji. A tak se s koncem týdne minulého vše vrátilo do známých vod nejistoty a víry v lepší zítřky. Tak to opravdu na amerických akciových trzích nyní vypadá.

Zlato a vzácné kovy zachrání i drobné investory
Co tedy dělat v této době nejistoty? Kam vkládat prostředky investování chtivých? Klasickou komoditou v době nejistoty a „investorského strachu“ je zlato. Tedy obecněji zlato, platina a drahé kovy. Současná cena zlata přibližně 330 USD/unci je příznivá a dá se očekávat spíše spíše vzestupný trend. Tyto komodity jsou investory vyhledávané už proto, že je možné je nakoupit ve fyzické podobě. Jsou tak výborným uchovatelem hodnoty peněz. Jak je vidět, investory nevedou poze fundamentální a technické důvody v rozhodovacím procesu. Významnou roli hraje i psychologická analýza a tržní „nálady“. I drobný investor na toto musí být připraven a nesmí ho překvapit náhlý pokles, i když všechny jeho grafy, tabulky a výpočty předpovídaly strmý vzestup.

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE