Makro: Podnikatelská důvěra Německa je v lednu nečekaně na vzestupu

21.01.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Index podnikatelského klimatu Ifo pro německý průmysl a obchod zaznamenal v lednu další zlepšení a pozitivní vývoj v průběhu celého loňského roku....

...Dotazované korporace hodnotily současnou situaci příznivě, výrazné zlepšení očekávají v následujícím půlroce. Ekonomický institut Ifo provádí každý měsíc průzkum asi 7000 německých korporací a sestavuje předstihový indikátor pro Německo a celou eurozónu.

Ve zpracovatelském sektoru se index jednoznačně zlepšil po poklesu v listopadu. Exportní vyhlídky firem jsou velmi příznivé, většina korporací plánuje rozšířit výrobní kapacity a navýšit počty zaměstnanců. Podnikatelské klima v maloobchodu a velkoobchodu se kvůli výhledu poněkud ochladilo. Ve stavebnictví podnikatelská důvěra opět rostla, společnosti vyjadřovaly spokojenost ohledně současné situace a vidí jasné zlepšení v příštích měsících.

Index podnikatelské důvěry Německa v lednu nečekaně vzrostl o 0,5 bodu na nový historický vrchol 110,3 bodů, zatímco většinový konsenzus předpokládal stagnaci. Ve stejném období vloni se pohyboval na úrovni 95,9 bodů. Hladina 100 odpovídala roku 2000.

Ukazatel současné situace se nepatrně zhoršil o 0,1 na 112,8 bodů, byl stále na nejvyšší úrovni od ledna 2007. Klíčový indikátor očekávání naproti tomu vyskočil o 1,0 bod na nové maximum 107,8 bodů.

Index podnikatelské důvěry průmyslu a obchodu Německa zrychlil o 0,8 bodů na nové maximum 19,7 bodů. Indikátor zpracovatelského sektoru vyskočil o 4,2 na dvouletý vrchol 27,7 bodů. Index podnikatelská důvěry maloobchodu sestoupil z nejvyšší úrovně v historii, důvěra velkoobchodníků klesla z čtyřletého maxima, podnikatelský sentiment ve stavebnictví byl zpět na úrovni před krizí.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE