Hluchník: Našim cílem je prémiový investiční produkt dostupný i běžnému investorovi

03.02.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


Program INVEST Premium byl spuštěn v polovině loňského roku a již za druhé pololetí dosahoval průměrného zhodnocení 11,7 %, říká Robert Hluchník z Colossea.

Robert HluchníkS Robertem Hluchníkem, vedoucím oddělení Marketing & Product Management společnosti Colosseum a.s. jsme si povídali o novém produktu INVEST Premium, který je na našem trhu unikátní - je srovnatelný s prémiovými investičními produkty privátních bank a přitom je přístupný i běžnému investorovi.

Dobrý den, společnost Colosseum, a.s. uvedla na trh v létě loňského roku nový investiční program INVEST Premium. Pokoušel jsem se jej porovnat s ostatními produkty na trhu a nic podobného jsem nenalezl. Můžete nám přiblížit, o jakou službu vlastně jde?
INVEST Premium je správa aktiv, tzv. Asset Management. Velice zjednodušeně řečeno, klient si u nás otevře obchodní účet a vloží na něj finanční prostředky. Naši portfolio manažeři pak tyto prostředky investují na kapitálových trzích a snaží se je tak zhodnotit.

Takže jde o něco jako podílový fond?
Ano i ne. Z pohledu komfortu investora se správa aktiv fondům blíží. Investor, stejně jako ve fondu, někam vkládá peníze, o které se stará portfolio manažer. Tím ale veškerá podobnost končí. V rámci Asset Managementu má každý investor vlastní účet, na kterém vidí všechny obchody i poplatky. Vše tak je maximálně transparentní.

Hlavní rozdíl je ale v tom, že u správy aktiv jsme motivováni klientům vydělat. Fondy si účtují správcovský poplatek bez ohledu na výši výnosů. My klientům účtujeme tzv. incentive fee, neboli výkonnostní prémie, a to standardně ve výši 25% z nově dosaženého zisku.

Můžete trochu rozvést, co to znamená „z nově dosaženého zisku“?
Představme si model, kdy klient vloží 300 tisíc. Po třech měsících má na účtu 308 tisíc. Vydělali jsme mu 8 tisíc a z těch mu bude strženo oněch 25%, tedy 2 tisíce. Poplatek je z nově dosaženého zisku, takže dokud se bude účet pohybovat pod posledním maximem, tzn. pod 308 tisíci, žádné podíly na zisku účtovány nejsou. Pokud po dalších 3 měsících účet vzroste třeba na 314 tisíc, je nový zisk 6 tisíc a poplatek ze zisku pak bude 1,5 tisíce. V podstatě nás to motivuje posouvat klientské účty stále výše.

Několikrát jste uvedl období tří měsíců, proč právě tři měsíce?
Poplatek ze zisku není účtován každý měsíc, ale na kvartální bázi. Je to proto, abychom eliminovali příp. volatilitu. Jednodušeji řečeno, procenta se účtují, až když dokážeme zisky nějakou dobu „udržet“.

Ten modelový vklad 300 tisíc je v dolarech nebo eurech?
Ani jedno, v korunách. Minimální vklad do programu INVEST Premium je 250 tisíc korun, resp. 10 tisíc euro.

Ale podobná správa aktiv je většinou od 5 až 10 miliónů korun?
Běžně ano. V případě programu INVEST Premium ne. Našim cílem byl investiční produkt, který bude srovnatelný s prémiovými investičními produkty privátních bank, ale který přitom bude dostupný i běžnému investorovi.

Teď něco techničtějšího. Jaké obchody v rámci této služby provádíte, resp. jaké jsou aktuálně držené obchody?
INVEST Premium spadá do kategorie tzv. Managed Futures, o kterých je na vašem serveru již několik článků (pozn. redakce: Managed Futures – komoditní alternativa nebo Managed Futures: Proč investovat do komodit?). Převažující většina obchodů je prováděna prostřednictvím tzv. futures kontraktů, příležitostně pak pomocí jiných investičních nástrojů jako jsou opce nebo dluhopisy apod. Díky tomu je možné investovat do stovek různých instrumentů z celého světa (např. energie, obilniny, měny, dluhopisy nebo akciové indexy), jejichž vývoj je přitom navzájem nezávislý. Takhle široké portfolio trhů spolu s možností dělat obchody na vzestup i na pokles kurzu vede ke dvěma klíčovým výhodám Managed Futures. Za prvé, portfolio manažeři mají k dispozici nástroje pro citlivé řízení rizik. A za druhé, jejich cílem může být tzv. absolutní výnos – výnos bez ohledu na fázi hospodářského cyklu.

Když bych ale měl být konkrétní, aktuálně jsou v portfoliu např. pozice na vzestup cen obilnin a energií nebo pokles evropských dluhopisů. Celkový počet různých pozic se ale pohybuje v desítkách. Některé jsou na vzestup kurzu, jiné na pokles, jiné třeba na vzestup volatility apod. Touto „pestrostí“ pak je dosaženo právě oné diverzifikace, rozložení rizika.

Jaké mohou vaši investoři očekávat výnosy a riziko?
O budoucích výnosech příliš hovořit nejde. Naopak bych začal rizikem, které je s každou investicí nevyhnutelně spojené. Podobné služby nejsou příliš vhodné např. pro investora, který těžce nese, když jeho účet v průběhu investice kolísá. V takovém případě jsou vhodnější vkladové produkty. Na druhou stranu, za cenu vyššího rizika může investor očekávat vyšší potenciální výnos.

Pokud bych měl být konkrétní, tak INVEST Premium byl spuštěn v polovině loňského roku a již za druhé pololetí byly účty klientů v průměru zhodnoceny o 11,7 %. Tato hodnota je v korunách a po odečtení všech poplatků. Největší měsíční pokles byl v listopadu a to o 1,5 %. Největší vzestup byl naopak v prosinci a to o 5,6 %. Samozřejmě je nutné upozornit, že minulé výsledky nijak nevypovídají o budoucích výnosech.

Jaká je doporučená doba investice?
Vzhledem ke stylu obchodování tak kolem 2 až 3 let. Nicméně je nutné dodat, že zde nejsou žádné výpovědní lhůty nebo poplatky za předčasný výběr. Prostředky jsou skutečně plně likvidní.

Poslední dotaz: Před několika dny se v tisku objevila studie agentury Morningstar analyzující vztah výkonnosti podílových fondů a toho, jestli v nich mají jejich manažeři vložené vlastní peníze. Lze tato logika použít i na správu aktiv?
Samozřejmě. Je logické očekávat, že když portfolio manažer spravuje spolu s prostředky klientů i vlastní peníze, bude se jaksi více snažit. Je až s podivem, že nejde řekněme o „povinnou praxi“.

V této souvislosti bych poznamenal, že pan Štěpán Pírko, který je, jako hlavní portfolio manažer, zodpovědný i za investování v programu INVEST Premium, spravuje v rámci této služby i vlastní finanční prostředky. Od agentury Morningstar bychom tak snad dostali nějakou tu hvězdičku navíc.

 

Děkuji za rozhovor,
Michal Ruml, Finance.cz  
 

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE