Do jakých komodit se vyplatí investovat?

09.02.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


Na počátku ledna si komoditní trhy vybraly oddychovou fázi. Koncem měsíce však ceny základních surovin opět zamířily vzhůru. Důvodem byly zejména příznivé makroekonomické zprávy. MĚSÍČNÍ KOMODITNÍ KOMENTÁŘ

Díky údajům o problémech na straně nabídky se dařilo obilninám a olejninám. Nový historický rekord pokořila raketově zhodnocující bavlna. Zahanbit se nedaly ani komodity ze sektoru potravin. Naopak pokles ceny zaznamenalo zlato, pro než jsou nepříznivé informace o nižším zájmu investorů. Nepomohly mu ani informace o prudkém růstu inflace ve světě.

Krize veřejných financí v Evropě se po představení několika záchranných opatření dostala mírně do ústraní. Důležité je, že Čína a Japonsko vyjádřily důvěru v evropský region. Investorům se líbí i informace o růstu průmyslové produkce v USA a Evropě. Podniky plánují kvůli vysokým tržbám rozšiřovat produkční kapacity. Negativním průvodním jevem hospodářské expanze je rostoucí inflace. Kvůli ní by centrální banky vyspělých zemí mohly již v nejbližších měsících začít se zvyšováním hlavních úrokových sazeb.


Drahé kovy v lednu zklamaly 


Zlato se díky očekáváním růstu úrokových sazeb dostalo do střednědobého sestupného trendu. Investoři ve velkém prodávají své pozice. Objem zlata v ETF fondech propadl podle údajů agentury Bloomberg na 2029 tun. Ještě před Vánoci v nich bylo téměř 2115 tun tohoto kovu. Platina a paládium pokračovaly v růstovém trendu, protože globální automobilový průmysl nadále rychle expanduje. Poptávka po nových vozidlech je tak silná, že některé automobilky oznámily problémy s nedostatečnými dodávkami komponentů od externích firem (jejich dodávky tvoří až 75 procent celkové hodnoty běžného vozidla).

Komodita Pohyb v % Aktuální cena k 31.1.
ropa WTI +1 92,2 USD/barel
zlato -6 1333,8 USD/oz
měď 0 4,5 USD za libru
kukuřice +5 6,6 USD za bušl
pšenice +6
8,4 USD za bušl
káva Robusta +4
2185 USD za tunu
vepřové maso +18 94 US centu za libru

zdroj: CSI


V případě ropy jsme v posledních týdnech svědky ne velmi častého úkazu


Ropa Brent, která je méně kvalitní, je výrazně dražší než lehká ropa WTI. Rozdíl jejich cen dokonce poprvé v historii pokořil 10 dolarů. Příčinou jsou vysoké zásoby ropy WTI ve Spojených státech, což tlačí její cenu dolů. Naopak evropské zásoby jsou relativně nižší. Globální spotřeba ropy nadále roste. International Energy Agency uvedla, že v roce 2011 předpokládá vzestup globální poptávky po této surovině o 1,6 procenta na 89,1 miliónu barelů za den. Na konci ledna se v severní Africe rozšířily občanské nepokoje. Jejich případné přenesení do oblasti Středního východu by mohlo ohrozit plynulé dodávky ropy na světové trhy.


Sektor obilnin a olejnin byl velmi silný


Na počátku měsíce tlačily cenu pšenice vzhůru zejména informace o obrovských záplavách v Austrálii. Naopak sucho opět postihlo Čínu. Na trh se dostalo několik předpovědí letošní úrody v Evropě. Ministerstvo zemědělství Ukrajiny uvedlo, že očekává úrodu 45 miliónů tun, přičemž v minulém roce země dopěstovala 39 miliónů. Ruský institut zemědělských studií očekává, že Rusko vyprodukuje 82 až 88 miliónů tun pšenice. V minulém roce propadla produkce v důsledku sucha na 61 milionů tun. V případě bavlny jsme pořád svědky extrémního růstu ceny. Příčinou je rychlý propad globálních zásob. Množství bavlny ve skladech Intercontinental Exchange se od června minulého roku snížilo o 85 procent.


Mezi potravinami zaujalo zejména kakao


Politická situace na Pobřeží slonoviny, které dodává víc než 40 procent světové produkce kakaa, se vyhrotila. Bývalý prezident Gbagbo se pořád nechce vzdát úřadu, proto Evropská unie uvalila na zemi obchodní embargo. Opoziční kandidát Outtara nařídil zákaz exportu kakaa ze země, aby odřezal Gbagba od zdroje financí. Pobřeží slonoviny taktéž nedokázalo zaplatit úroky ze svých emitovaných eurodluhopisů a podle mezinárodních konvencí zbankrotovalo.

Graf: Komoditní index RICI, zdroj: CSI 

Komoditní index RICI


Dlouhodobý vzestupný trend na komoditních trzích pokračuje a momentálně nic nesignalizuje jeho brzký konec. Díky tuhé zimě a vyhrocené situaci v některých arabských zemích jsou velmi silné energetické suroviny. V nejbližších týdnech by nás nepřekvapil další růst ceny ropy. Dobré dlouhodobé fundamentální informace vytváří zajímavou investiční příležitost i v sektoru potravin, a to zejména u kakaa a kávy.


ColosseumAutor článku působí jako analytik společnosti Colosseum. Více o komoditách naleznete v sekci Kapitálový trh. Aktuální kurzy komodit i nejnovější analýzy z komoditních trhů jsou k dispozici na Kurzy.finance.cz, v sekci Komodity a futures.

Autor článku

Boris Tomčiak  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE