Komodity: Ceny potravin v lednu vyskočily na nové historické maximum, FAO

07.02.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Světové ceny potravin zaznamenaly v lednu sedmý po sobě jdoucí měsíc růstu až na nejvyšší úroveň v historii, uvedla zpráva Organizace spojených...

...národů pro zemědělství a výživu. Index cen potravin FAO sleduje každý měsíc změny mezinárodních cen masa, mléka, mléčných výrobků, obilovin, oleje, tuků a cukru. Nižší výnosy negativně ovlivňují producenty a exportéry potravin po celém světě. Nejnovější čísla ukazují, že tlak na růst cen potravin ve světě nepolevil a vysoké ceny se pravděpodobně udrží i v nadcházejících měsících, uvedla FAO v lednové zprávě.

Index cen potravin v lednu vyskočil o 8 bodů na 231,0 bodů, nejvyšší hodnotu v historii monitorování od roku 1990 a předčil dosavadní maxima z července 2008. Kromě masa zaznamenaly silný růst všechny ostatní sledované kategorie.

Index cen obilovin vzrostl oproti prosinci o 7 bodů na 245 bodů, nejvyšší úroveň od července 2008 a promítl vzestup celosvětových cen pšenice a kukuřice. Index cen tuků a olejů vyskočil o 15 bodů na 278 bodů a atakoval nejvyšší úroveň z června 2008. Index cen mléka o 13 bodů na 221 bodů, tato hladina byla stále 17% pod vrcholem dosaženým v listopadu 2007. Index cen cukru naproti tomu vylétl o 22 bodů na nejvyšší úroveň v historii 420 bodů na pozadí nerovnováhy nabídky a poptávky a poklesu globálních zásob. Index cen masa setrval na stabilní úrovni 166 bodů.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE