Co týden dal?

18.02.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Vláda rozhodla o sjednocení sazby DPH na 20 procentech, s tím, že ve snížené sazbě zůstanou jen přesně vyjmenované potraviny. Ze změn v DPH by měl stát získat zhruba 57 nebo 58 miliard ročně, které použije na řešení deficitu důchodového účtu.

Posledních 7 dní ve světě 

    • Členské státy Evropské unie předpokládají, že Portugalsko bude muset do dubna požádat o finanční pomoc. Mají totiž čím dál větší pochybnosti ohledně schopnosti Lisabonu získávat peze na finančních trzích.
    • Globální ekonomické nerovnováhy se zvyšují. A bez změn ekonomické politiky největších zemí světa se budou dál prohlubovat. Ve zprávě pro schůzku ministrů financí a šéfů centrálních bank skupiny nejvýznamnějších zemí světa G20 to uvedl Mezinárodní měnový fond.
    • Evropská komise zmrazila výplatu peněz ze strukturálních fondů pro Velkou Británii. Existuje podezření, že jsou utráceny podvodně a nelegálně. Celkem jde o 184 milionů eur (téměř 4,5 miliardy korun) a zmrazení má platit dva měsíce, dokud Britové nebudou schopni zajistit patřičný dohled nad využíváním peněz z unijních fondů.
    • Bělorusko požádalo o úvěr v objemu až 1,7 miliardy dolarů (více než 30 miliard Kč). Ten chce čerpat z protikrizového fondu určeného pro bývalé sovětské republiky. Země dává úvěru přednost před emisí dluhopisů, protože situaci na kapitálových trzích nepovažuje za nejpříznivější.
    • Maďarské samosprávy loni hospodařily s deficitem 247,7 miliardy forintů (asi 22,2 miliardy Kč). Zatímco plán předpokládal deficit o 57,7 miliardy forintů nižší. Znamená to, že deficit veřejných financí Maďarska bude za loňský rok možná vyšší, než je stanovený cíl.
    • Řecká ekonomika se loni propadla o 4,5 procenta, o něco více, než se čekalo. V posledním čtvrtletí se meziroční pokles hrubého domácího produktu prohloubil na 6,6 procenta a v letošním roce se čeká třetí rok poklesu po sobě. Ekonomiku sráží dluhová krize, kvůli níž musela vláda prudce omezit veřejné výdaje, platy ve státním sektoru a důchody a zvýšit daně.
    • Německá ekonomika v posledním čtvrtletí loňského roku mírně zrychlila meziroční tempo růstu na čtyři procenta ze 3,9 procenta ve 3. čtvrtletí, mezičtvrtletní tempo však kvůli chladnému počasí výrazně zesláblo. Za celý loňský rok vzrostla největší evropská ekonomika o 3,6 procenta, nejrychleji od sjednocení země v roce 1990.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma 

  • Sazba daně z přidané hodnoty (DPH) by se měla sjednotit na 20 procentech. Dohodli se tak ekonomičtí ministři koaličních stran. Výjimkou jsou některé základní potraviny, například mléko, brambory, chléb, ryby, zelenina, dětská mléčná výživa a potraviny pro diabetiky či pro bezlepkovou dietu.
  • Majitelům bytových domů opět svitla naděje, že budou moci na jejich opravy a modernizace získat od státu dotace na úroky. Porada ekonomických ministrů už projednala, že by na tento účel mohla jít v letošním roce miliarda korun. Program Nový panel Státního fondu rozvoje bydlení by tak mohl znovu začít přijímat žádosti o dotace.
  • Tuzemským penzijním fondům v roce 2010 vzrostl zisk na 4,6 miliardy korun. Což bylo o dvě miliardy více než v roce 2009. Na penzi si spořilo 4,6 milionu Čechů, na konci předloňského roku jich bylo o 125.000 méně. Míra zapojení obyvatelstva v penzijním připojištění převyšuje 70 procent ekonomicky aktivních obyvatel v ČR.
  • Ministerstvo financí nezajistilo rovné postavení plátců daně před finančními úřady. A to když kritéria pro prominutí daně a penále upravilo pouze vnitřním předpisem a nezveřejnilo je.
  • Zájem českých turistů o dovolené v egyptských letoviscích překračuje nabídku zájezdů cestovních kanceláří. První čeští turisté do Egypta odletí po přerušení zájezdů kvůli bezpečnostní situaci o tomto víkendu.
  • Ministr financí Miroslav Kalousek rozhodně zatím nedoporučí vládě, aby se Česko připojilo k budoucímu záchrannému mechanismu eurozóny (ESM). V Bruselu navíc řekl, že si neumí ani představit, jak by měl být v praxi podle stávajících návrhů naplňován.
  • Česká ekonomika v loňském čtvrtém čtvrtletí meziročně vzrostla o 2,9 procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím růst hrubého domácího produktu činil 0,5 procenta. Výsledky mírně zaostávají za odhady ekonomů.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Dluhová krize se šíří Evropou – dojde podle vás ke „krachu“ některého státu?

Dluhové problémy eurozóny se prohlubují, mluví se už i o možném „krachu“ Portugalska a Španělska. Zatím se vždy našlo řešení poskytnutím finanční pomoci. Jaký myslíte, že bude další vývoj EU?

                                     

Anketa

Raiffeisen stavební spořitelna začne od dubna nabízet své produkty na pobočkách České pošty. Spořitelna totiž uspěla ve výběrovém řízení, v rámci kterého pošta hledala nové partnery. Uzavřeli byste produkt na poště?

  • Ano, pošta je pro mě zajímavým obchodním místem 18 %
  • Na poště bych finanční produkt neuzavřel/a. Preferuji bankovní pobočku 82 %

Autor článku

Sabina Šebestíková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU