ISČS posiluje své první místo

24.04.2003 | , Finance.cz
INVESTICE


Historicky rekordní přírůstky majetku letos zaznamenávají dluhopisové fondy. "Přes 2,5 miliardy Kč vložili podílníci do největšího českého dluhopisového fondu Sporobond za první čtvrtletí letošního roku", říká analytik ISČS Petr Burda. Pro srovnání - za stejné období loňského roku do Sporobondu připlynula jedna miliarda korun.

Rekordní zájem je letos také o Trendbond, který se zaměřuje na středoevropské dluhopisy. Za první tři měsíce letošního roku činí čistý přírůstek jeho majetku 566 milionů Kč, zatímco za stejné období to bylo loni jen 171 milionů korun.

Generální manažer Unie investičních společností (UNIS) Martin Hanzlík k tomuto trendu dodává: "Investoři letos začínají objevovat i dluhopisové fondy, jejichž čisté prodeje úspěšně dohánějí fondy peněžního trhu."

Dluhopisovým fondům ISČS se letos daří obzvláště dobře. "Je zřejmé, že mezi fondy pro drobné investory v ČR letos klienti jednoznačně preferují dluhopisové fondy ISČS," říká Petr Burda. Příčin je podle něj hned několik: Investoři se přesvědčili o dlouhodobě výnosné strategii dluhopisových fondů a rovněž si ověřili kvalitní řízení fondů ISČS. I konzervativní investoři zároveň zjišťují, že pokles úročení bankovních vkladů je dlouhodobý, a zajímavé výnosy je tak nutné hledat jinde. "I přes růst zájmu o naše podílové fondy je zřejmé, že nás hlavní boom investic do fondů teprve čeká," říká Petr Burda a dodává: "V České republice mají střadatelé v podílových fondech zatím jen necelých 10% svých úspor, zatímco v západní Evropě obvykle přes 50%."

Čisté přírůstky majetku za první kvartály letošního a loňského roku:

                     ISČS                           UNIS
1Q 2003:    3,67 mld.Kč              9,48 mld.Kč
1Q 2002:    2,71 mld.Kč            12,16 mld.Kč

... tisková zpráva ISČS

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE