Makro: Americká ekonomika další monetární stimul nepotřebuje, Dallas Fed Fisher

08.03.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Monetární stimuly Fedu dostaly americkou ekonomiku zpět na pevné základy a nyní je na zákonodárcích, aby zachovali hospodářské oživení tím, že dají...

...fiskální politiku do pořádku, uvedl v pondělí prezident Federální rezervní banky Dallas Richard Fisher.

Hlasitý oponent druhého kola kvantitativního uvolňování již v listopadu varoval, že je fiskální pozice Spojených Států dlouhodobě neudržitelná a velmi špatná v případě, že by nastal další finanční šok nebo hospodářská recese. “Kongres a exekutiva nyní nemají jinou možnost než snížit rozpočtový deficit, udělat některá bolestivá rozhodnutí a dostat Spojené Státy na více udržitelný fiskální kurz,“ uvedl Fisher na výroční konferenci Institute of International Bankers ve Washingtonu.

Ohledně měnové politiky z jeho strany zazněly obavy, že Fed může překročit možnosti kvantitativního uvolňování, nicméně lék naordinovaný centrální bankou je účinný. Další měnové akomodace již nejsou potřebné k udržení hospodářského oživení. “Nedojde-li k nějakému špatnému vývoji, budu hlasovat proti jakémukoliv programu, který by mohl prodloužit nebo rozšířit značné kvantitativní uvolňování, stejně jako jsem argumentoval v listopadu,“ řekl Fisher.

Jeho kolega, prezident Fedu Atlanta Dennis Lockhart v pondělí na konferenci sponzorované NABE uvedl, že bude centrální banka po červnu 2011 opatrná ohledně rozšíření nákupů aktiv. Fed ale nevyloučil rozšíření kvantitativního uvolňování v případě, že ekonomika v prvním pololetí zpomalí.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE