Akcie: Japonské burzy pozastavily obchodování po masívních výprodejích

15.03.2011 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Burza v Ósace a Tokiu v úterý několikrát pozastavila obchodování s termínovými kontrakty kvůli masívním výprodejům. Investory ovládla panika poté, co...

...se nepodařilo dostat pod kontrolu jadernou energii po nejsilnějším zemětřesení a následné tsunami v historii Japonska. Stav jaderné elektrárny v prefektuře Fukushima je stále velmi vážný.

OSE přerušila obchodování s futures na akciový index Nikkei 225 na 15 minut poté, co ztratil 840 bodů. Po následném otevření se futures propadl o 1260 bodů a burza opět zastavila obchodování. Na TSE bylo několikrát přerušeno obchodování s futures na širší index Topix. Po pondělním poklesu o 6,2% se hlavní akciový index Nikkei dnes propadl o 10,5% na 8 605,15 a zaznamenal třetí nejhorší výsledek v historii. Během dne spadl o 14,5% na 8 227,63 bodů, nejnižší úroveň od 1. dubna 2009. Více jak 1000 bodů ztratil naposledy po pádu banky Lehman Brothers 16. října 2008. Širší index Topix oslabil o 9,4% a uzavíral na 766,73 bodů.

Zhoršující se stav japonských jaderných elektráren vnímají investoři po celém světě velmi negativně. Proexportně zaměřená ekonomika je přitom na elektrické energii životně závislá. Obnova poškozených zdrojů na severozápadu země může trvat několik měsíců. Tokyo Electric Power proto plánuje nahradit ztrátu výkonu tepelnými elektrárnami, které byly ale rovněž záchvěvy půdy poškozeny. I přes tyto snahy bude celkový výkon nedostatečný. Pozorovatelé varují, že masívní výpadky mohou zasáhnout Japonsko v létě v době, kdy obnoví výrobu řada velkých firem a prudce poroste spotřeba elektřiny. Dlouhodobé výpadky mohou ekonomiku zcela ochromit.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE