Ukázky obchodů s komoditami

17.03.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


Konkrétní provedení obchodu s futures kontrakty (komoditami) je jednoduché a princip je stejný jako na jiných trzích – levně koupit a draze prodat. Jako trochu složitější může působit mechanismus obchodu na pokles.

Investor, který očekává vzestup kurzu, se snaží levně koupit, aby mohl poté dráž prodat. Pokud naopak předpokládá pokles kurzu, pokouší se nejdříve draze prodat, aby mohl po poklesu levněji nakoupit. Zisk (ztráta) pak je vždy rozdíl mezi prodejní a nákupní cenou.

Mohlo by vás také zajímat:


Investice na vzestup ceny


Jestliže investor očekává vzestup ceny nějaké komodity, futures kontrakt nakupuje. Otevírá tím tzv. dlouhou (long) pozici a zavazuje se, že pokud ji bude držet až do doby splatnosti (exspirace), podkladové aktivum odebere. Množství a kvalita je pevně stanovená burzou. Termín odběru a cena pak konkrétním obchodovaným měsícem, resp. aktuálním kurzem v okamžik provedení obchodu.

Ke skutečnému odběru ale nikdy nedojde. Investor, který vstupuje na komoditní trhy s vidinou zisku o fyzický odběr nestojí a vyhne se mu tak, že identický futures kontrakt (stejný trh a měsíc dodání) před jeho exspirací prodá. Původním nákupem se investor zavázal odebrat a následujícím prodejem pak dodat a to pokaždé stejnou komoditu ke stejnému datu. Oba závazky se tak anulují a výsledek je pouze finanční. Jestliže investor správně odhadl a cena rostla (koupil levně a poté draze prodal), realizoval zisk. Jestliže však cena klesla, utrpěl ztrátu.

Ukázka obchodu na vzestup ceny

Představme si, že je nyní březen. Dubnový kontrakt zlata se obchoduje za 1390 USD za unci a investor se rozhodne spekulovat na vzestup kurzu. Futures na zlato za tento kurz nakoupí a zaváže se tak koncem dubna odebrat 100 uncí zlata po 1390 USD. Na otevření jednoho futures kontraktu potřebuje investor jako zálohu asi 6000 USD. Předpokládejme, že kurz zlata v půlce dubna vzroste na hodnotu 1410 USD. Za tuto hodnotu investor futures prodá a tím se zaváže, že ke konci dubna dodá 100 uncí zlata po 1410 USD. Najednou tak má závazek odebrat/koupit za 1390 USD a dodat/podat za 1410 USD a to stejné množství zlata a ke stejnému datu. Tyto závazky se vzájemně vypárují a výsledek je jen finanční.

Po uzavření pozice prodejem dosáhl investor zisku 2000 USD, 100 uncí * (1410 USD – 1390 USD). Při záloze 6000 USD je zisk 2000 USD asi 33 % ze zálohy. Díky finanční páce tak při změně kurzu o pouhých 1,4 % dosáhl zisku 33 % z investovaných peněz.

Mohl se však stát i opačný případ. Cena klesne o 20 USD na 1370 USD za unci. Investor, aby zabránil prohlubování ztráty, pozici uzavře. Na jednom kontraktu tím prodělá 2000 USD s investicí (zálohou) 6000 USD.


Jak funguje záloha


Záloha nebo-li margin je určité „dobrovzdání“ investora, že svým závazkům dostojí. Tyto prostředky jsou na jeho účtu po dobu otevření pozice zablokovány. Průběžné zisky a ztráty z držených obchodů jsou pak připisovány v reálném čase (tzv. mark-to-market). U příkladu výše by měl investor např. při kurzu zlata 1400 USD otevřený zisk 1000 USD, se kterým může disponovat – použít na další obchody nebo i vybrat z účtu. Při kurzu 1380 USD by měl naopak 1000 USD otevřenou ztrátu, která by mu byla z účtu stržena. Margin musí být investor schopný pokrýt vždy, jinak může být brokerem požádán o doložení prostředků či dokonce donucen pozici uzavřít (tzv. margin call).


Investice na pokles ceny


Představit si, jak funguje investice na vzestup je snadné. Poněkud složitější je to u investice na pokles. Přitom na tom není nic složitého. Místo nákupu se futures nejdříve prodá. Jak je ale možné prodat něco, co nemáte? Je třeba si jen uvědomit, že futures je závazek do budoucnosti, proto není při prodeji nutné cokoliv vlastnit. Prodejem futures se investor zavazuje, že k budoucímu datu dodá komoditu za dnes dohodnutou cenu. Pokud do termínu dodání (exspirace) stejný futures nakoupí, závazky se opět anulují. Jestliže je cena nižší než kurz původního prodeje, je obchod ziskový a naopak. Prodeji futures kontraktu se také říká zaujmout krátkou (short) pozici.

Ukázka obchodu na pokles ceny

Řekněme, že je březen a investor očekává pokles ceny mědi. Vzhledem k tomu, že je to zajímavá investiční příležitost, prodá květnový kontrakt za cenu 420 centů se zálohou 7000 USD. Objem aktiva v jednom kontraktu mědi je 25 tisíc liber, takže každý cent pohybu kurzu představuje 250 USD zisku nebo ztráty. Během dubna kurz květnové mědi skutečně klesl, a to o 30 centů na 390 centů za váhovou libru. Za tento kurz investor pozici uzavře a květnový futures koupí. Původní závazek dodat (prodaný futures) tak anuluje nový závazkem odebrat (koupený stejný futures). K žádnému obchodu nedojde, výsledkem je jen zisk 7500 USD, což asi 107 % ze zálohy 7000 USD. Pokud by však šel kurz proti investorovi, tedy rostl, znamenal by každý jeden cent pro investora ztrátu 250 USD.

ColosseumAutor článku působí jako Product Manager společnosti Colosseum. Pokud si chcete obchodování s komoditami vyzkoušet, zaregistrujte se na stránkách společnosti Colosseum. Bude Vám zaktivován TRÉNINKOVÝ ÚČET (Strategy Runner) s jehož pomocí si můžete obchodování vyzkoušet , a to na reálných kurzech a s fiktivními penězi.


 

UPOZORNĚNÍ

VÝSLEDKY MINULÉHO OBDOBÍ NEJSOU ŽÁDNOU ZÁRUKOU PRO BUDOUCÍ VÝVOJ. OBCHODOVÁNÍ NA FINANČNÍCH TRZÍCH JE RIZIKOVÉ. MOŽNOST ZTRÁTY NELZE VYLOUČIT A KAŽDÝ OBCHOD JE SPOJEN S URČITÝM RIZIKEM. DŘÍVE, NEŽ SE ROZHODNETE INVESTOVAT, SI PŘEČTĚTE POUČENÍ O RIZICÍCH.

Autor článku

Robert Hluchník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE